Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Katram savs Šerloks Holmss

Jau sesto gadu Rīgā atzīmē Šerloka Holmsa dzimšanas dienu

Nu kurš gan nepazīst Šerloku Holmsu – slaveno britu rakstnieka Artura Konana Doila romānu un īso stāstu varoni? Privātdetektīvs XIX gs. beigās un XX gs. sākumā dzīvoja Londonā, Beikerstrītā 221 B. Viņa tēlam kinofilmās ir ļoti daudz seju. Par vienu no visu laiku izcilākajiem Holmsiem atzīts krievu aktieris Vasīlijs Ļivanovs, kurš par šo lomu saņēmis Britu impērijas ordeni no Anglijas karalienes Elizabetes, bet pēdējā laikā uzvaras gājienu svin Benedikts Kamberbačs – modernais, jauneklīgais BBC seriāla Holmss. Starp citu, sagadīšanās vai nejaušība, bet ar nākamo nedēļu televīzijā sāk demonstrēt seriāla ceturto sezonu.

Pati pirmā filma par izcilo detektīvu tika uzņemta 1916. gadā. Tā bija mēmā filma un vienīgā, ko redzēja rakstnieks Arturs Konans Doils. Daudzus gadus filma tika uzskatīta par pazudušu. Tikai 2014. gadā Francijas kinoarhīvos tika atrastas kinolentes ar oriģinālās filmas kopijām. Šerloku Holmsu atveidoja amerikāņu aktieris Viljams Džilets. Lai gan viņš gandrīz 30 gadus populāro detektīvu spēlējis uz skatuves, šī ir viņa vienīgā kinoloma. Tieši Džilets detektīva tēlu papildināja ar visiem tik labi zināmajām detaļām – viņa Šerloks Holmss valkāja mednieku cepuri, smēķēja pīpi, un viņam bija spieķītis. Tieši šis aktieris arī aizsāka lietot leģendāro frāzi: "Elementāri, Vatson!" Šo filmu skatītāji nu pirmo reizi varēs noskatīties arī Rīgā – 8. janvārī plkst. 18.00 Splendid Palace, turklāt ar laikmetīgās džeza mūzikas pavadījumu.

Taču tā būs tikai viena no epizodēm Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svinībās, kas 8. janvārī jau sesto gadu notiks Rīgā. Viss sākās kā mārketinga aģentūras PR Līnija tematiskā ballīte. "Nākamajā gadā jau pievienojās citi interesenti, un tā ar katru gadu Šerloka Holmsa dzimšanas diena tiek svinēta aizvien plašāk," stāsta idejas autore Irēna Drozdova. Holmsa fanu klubu pasaulē ir daudz, tradīcijas dažādas, bet šāds pasākums Rīgā ir vienīgais.

"Aicinām ikvienu pārtapt par kādu no Artura Konana Doila darbu varoņiem. Būt notikuma vidū ir daudz interesantāk, nekā vērot no malas," aicina I. Drozdova un piebilst, ka katru gadu starp svētku dalībniekiem ir gan kāds doktors Moriartijs, gan misis Hadsone, Stepltone un Vatsone. Der visi diženā detektīva atveidi – no grāmatām, filmām līdz individuālām interpretācijām par tēlu. Apģērbam nav jābūt pilnībā nokomplektētam – pietiks ar detaļām, kas radīs tēla atpazīstamību. Ir sava nominācija arī saimniekiem un suņiem. "Pulcēsimies pie Nacionālā mākslas muzeja un iesim uz Vērmanes dārzu, kur būs tējas dzeršana ar misis Hadsoni, mielošanās ar auzu biezputru, retro fotosalons, ekskursijas pa slavenās Igora Masļeņņikova filmas uzņemšanas vietām, labāk ģērbto detektīvstāstu līdzinieku konkurss, flešmobs, vakara kinoseanss," uzskaita I. Drozdova.

Vairāk inormācijas – www.holmes.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja