Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

LNSO uzsāk jaunu koncertciklu Klasikas virsotnes

Koncertciklam izvēlēta devīze "Mūzika visiem". No romantiskām simfonijām līdz 20. gadsimta šedevriem – šie klasikas hiti iegājuši mūzikas vēsturē kā absolūti kases grāvēji un tiek atskaņoti visos kontinentos. Jaunais koncertcikls domāts ikvienam ieinteresētam klausītājam, ne tikai pieredzējušiem mūzikas mīļotājiem.

Pirmais koncerts Klasikas virsotnes. Bēthovens un Šūberta Nepabeigtā notiks jau 16. decembrī, kad pirmoreiz Rīgā viesosies Minhenes filharmoniķu pirmais altists Žano Lišboa. Viņu klausīsimies kā solistu japāņu meistara Toru Takemicu Altkoncertā A String around Autumn. Līdzās koncerta programmā – Bēthovena Ceturtā simfonija un Šūberta Nepabeigtā simfonija. Koncertu diriģēs viesis no tālienes – japāņu maestro Juniči Hirokami.

Ciklā Klasikas virsotnes šajā sezonā izskanēs pieci koncerti, kur iekļauti vēl arī šādi slaveni skaņdarbi:

  • Pētera Čaikovska Sestā simfonija – komponista pēdējais radošais uzliesmojums, kas Andra Pogas vadībā izskanēs 13. janvārī;
  • Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts, kas ikviena spilgta pianista lasījumā arvien atklājas jaunās krāsās, un 3. martā LNSO būs liels prieks atkal satikties ar spožo un neparedzamo pianistu Antonu Ļahovski;
  • Sergeja Prokofjeva svīta Romeo un Džuljeta, kas neaizmirstamās melodijās gan liriski, gan vētraini zīmē itāliskas ideālās mīlestības kaislības un ko 17. martā LNSO atskaņos Normunda Šnē vadībā;
  • Gustava Mālera Pirmā simfonija – grandiozs simfonisks vēstījums, kurā ir gan dabas atmodas jūsma, gan kariķēts sērumaršs, gan dziļi ievainotas sirds tiekšanās no elles uz paradīzi, šo meistardarbu 7. aprīlī diriģēs Gintars Rinkevičs.

16. decembra koncerta viesis – diriģents Juniči Hirokami – slavens ar savu izteikti plastisko, pat dejisko diriģēšanas veidu. To apraksta arī Rietumu mūzikas kritiķi, un, kā stāsta, pats Hirokami neiebilstot. Kādā 1993. gada intervijā tobrīd vēl tikai 35 gadus vecais diriģents teicis, ka jau no paša mūzikas mācīšanās sākuma gribējis būt diriģents: "Man tiešām patīk kustināt rokas; jutu, ka man ir dabas dots talants izteikties ar ķermeni." Dzird runājam, ka Seidzi Odzava uzskata Juniči Hirokami zināmā mērā par savu radošo gaitu pēcteci. 

Juniči Hirokami dzimis Tokijā un starptautisku diriģenta karjeru sāka 26 gadu vecumā pēc uzvaras Kirila Kondrašina konkursā Amsterdamā. 

Kopš 1990. gada Hirokami bijis viesdiriģents pie daudziem ievērojamiem pasaules orķestriem, kuru skaitā Francijas Nacionālais orķestris, Berlīnes Radio SO, Karaliskā Concertgebouw orķestris, Monreālas SO, Izraēlas FO, Londonas SO, Vīnes simfoniķi

No 1988. līdz 1995. gadam Juniči Hirokami bija Noršēpingas SO galvenais diriģents. Pēc tam viņš bijis Karaliskā Liverpūles FO (1997–2000) un Japānas filharmoniķu (1991–2000) galvenais viesdiriģents, kā arī Columbus SO mākslinieciskais vadītājs (2006–2008). Pēdējos gados Hirokami uzstājies ar Vankūveras SO, Verdi Milānas SO, Sanktpēterburgas FO, Čaikovska Maskavas SO, Baltimoras SO, Sinsinati SO un Leipcigas Gewandhaus orķestri. Viņš arī diriģējis visus izcilākos Japānas simfoniskos orķestros.

Patlaban Juniči Hirokami ir galvenais diriģents un muzikālais padomdevējs Kioto SO. Astoņu gadu laikā orķestra spēle neticami augusi, un nesen tas guva lielus panākumu Tokijas Suntory Hall. 2015. gadā maestro un viņa orķestris saņēma Suntory mūzikas balvu. 

Žano Lišboa ir orķestra Minhenes filharmoniķi pirmais alts, starptautisku konkursu laureāts, Vianas kamermūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs.

Uzstājas kā solists un kamermūziķis Eiropā, ASV, Brazīlijā, Āzijā un Āfrikā. Viņa alts skanējis citstarp Zalcburgas Mozarteum, Bostonas Jordan Hall, Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Berlīnes filharmonijā, Minhenes Herkulesa zālē un Amsterdamas Concertgebouw

Žano Lišboa bieži pievēršas laikmetīgajai mūzikai. Viņš sadarbojies ar Tigranu Mansurjanu, atskaņojot viņa Altkoncertu ...and then I was in time again, spēlējis solo Fernando Lopes-Grasas Alta koncertīno un Aleksandra Delgado Altkoncertā ar Gulbenkjana orķestri. 2010. gadā Žano spēlēja solo Paula Hindemita Der Schwanendreher, un nesen viņš pirmatskaņoja paša veidotu Ralfa Vona-Viljamsa Romances pārlikumu altam un kamerorķestrim. 

Žano Lišboa spēlē 1932. gadā būvētu Ettore Siega instrumentu.

Koncerts Klasikas virsotnes. Bēthovens un Šūberta Nepabeigtā notiks 16. decembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē, Rīgā.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja