Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krāpnieciskos nolūkos nokopēti 12 Latvijas banku izdoto atsevišķu maksājumu karšu dati

Krāpnieciskos nolūkos nokopēti 12 Latvijas banku izdoto atsevišķu maksājumu karšu dati, aģentūrai LETA pastāstīja maksājumu karšu centra SIA First Data Latvia izpilddirektore Baltijas valstīs Zanda Brīvule-Jansone.

Viņa atzīmēja, ka datu noplūdē Latvijā varētu būt cietuši kopumā apmēram 2000 maksājumu karšu. Kopumā cietuši 12 banku klienti, taču atsevišķās bankās dati nokopēti ļoti mazam maksājumu karšu skaitam, piemēram, vienai vai divām maksājumu kartēm.

Pēc Brīvules-Jansones teiktā, maksājumu karšu dati izkrāpti bankomātos Baltijā.

"Maksājumu karšu nozarē visā pasaulē laiku pa laikam notiek mēģinājumi, nokopējot karšu datus, piekļūt naudas līdzekļiem banku kontos, un laiku pa laika krāpniekiem izdodas tos nokopēt, piestiprinot bankomātiem viltus klaviatūras vai lasītājus. Tāpēc ļoti lūdzam iedzīvotājus ziņot, ja bankomāts neizskatās kā parasti vai izskatās dīvaini," sacīja Brīvules-Jansones.

Viņa arī piebilda, ka visu Latvijas banku izdotās maksājumu kartes izmanto visdrošākās iespējamās tehnoloģijas (EMV), tāpēc tās nav iespējams pilnvērtīgi nokopēt un ne banka, ne kartes lietotāji nekādus zaudējumus necietīs. Atkarībā no situācijas, dažas bankas izvēlas attiecīgās kartes nobloķēt, lai pasargātu klientus no īslaicīgiem nepatīkamiem pārsteigumiem, taču daudzas bankas šādu taktiku neizvēlas. "Katrai bankai ir sava stratēģija, kā mazināt riskus," atzīmēja Brīvules-Jansones.

Tāpat viņa atgādināja, ka nekad trešajām pusēm nedrīkst izpaust maksājumu kartes PIN kodu, savukārt, to ievadot, darbības ir jāpiesedz ar otru roku.

"DNB Bankas" pārstāve Māra Miķelsone aģentūrai LETA sacīja, ka banka ir saņēmusi informāciju, ka dažu bankas klientu kartes lietotas ierīcēs, no kurām ir iespējama karšu datu zādzība, un banka šīs kartes bloķējusi. "Kartes tiek bloķētas preventīvi, lai pilnībā izslēgtu potenciāli nozagtu karšu datu izmantošanas risku un finansiālu zaudējumu rašanos mūsu klientiem. Tā ir standarta karšu industrijā pieņemta prakse. Karšu lietotājiem kartes tiek aizvietotas bezmaksas," viņa teica.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad jūnija beigās Latvijas bankas kopumā bija izsniegušas 2,293 miljonus maksājumu karšu. Tostarp visvairāk maksājumu karšu bija izsniegusi Swedbank - 971,9 tūkstošus, seko SEB banka, kura bija izsniegusi 512,5 tūkstošus maksājumu karšu, banka Citadele, kas bija izsniegusi 368,1 tūkstoti maksājumu karšu, un DNB Banka, kura bija izsniegusi 183,5 tūkstošus maksājumu karšu.

2016.gada jūnija beigās maksājumu kartes izsniedza 19 bankas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas