Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietu par zādzībām no Latgales lūgšanu namiem turpinās iztiesāt novembrī

Krimināllietu par zādzībām no Latgales lūgšanu namiem Latgales apgabaltiesa apelācijas kārtībā turpinās skatīt 15.novembrī, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Saistībā ar pirmās instances tiesas spriedumu šajā lietā saņemtas divas apelācijas sūdzības un apelācijas protests. Vienu apelācijas sūdzību iesniegusi cietusī puse, viena saņemta no apsūdzētā pārstāvja, savukārt apelācijas protestu iesniedzis prokurors.

Jau vēstīts, ka minētajā krimināllietā pagājušā gada janvārī Balvu rajona tiesa trim vīriešiem piesprieda reālu cietumsodu uz pāris gadiem, bet ceturtais apsūdzētais kā sodu saņēma nosacītu brīvības atņemšanu.

Vienam no vīriešiem tiesa piespriedusi cietumsodu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem. Otram piespriests cietumsods uz diviem gadiem un trīs mēnešiem ar policijas kontroli uz tikpat ilgu laiku. Trešajam arī piespriests divu gadu un trīs mēnešu cietumsods ar policijas kontroli uz trim mēnešiem. Savukārt ceturtajam apsūdzētajam piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un diviem mēnešiem, nosakot divarpus gadus ilgu pārbaudes laiku.

Visi trīs apsūdzētie, kuriem piespriests reāls cietumsods, jau atrodas apcietinājumā.

Kā ziņots, pēc Krimināllikuma 175.panta 4.daļas - par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, - šajā lietā tika apsūdzētas četras personas - 1970.gadā dzimis Lietuvas pilsonis un trīs 1976., 1977. un 1978.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gadā Latgalē strauji palielinājās noziedzīgo nodarījumu skaits, kas saistīti ar reliģisku priekšmetu zādzībām no lūgšanu namiem. Šie noziegumi izraisījuši plašu sabiedrisko rezonansi, pamatotu iedzīvotāju uztraukumu, kā arī lielu masu informācijas līdzekļu interesi.

Kopumā no 2010.gada līdz 2012.gada oktobrim reģistrēta 41 zādzība no vecticībnieku lūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām. 2010.gadā tika sākti septiņi, 2011.gadā - seši, bet 2012.gadā - jau 28 kriminālprocesi, no tiem divi par mēģinājumu izdarīt zādzību. Pavisam 2012.gadā Latgalē tika apzagti 23 dievnami. Zādzību rezultātā no vecticībnieku lūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām kopumā tika nozagts 141 reliģiska rakstura priekšmets.

Lai pārtrauktu šo noziegumu vilni, kopumā operatīvo pasākumu un izmeklēšanas darbību veikšanā tikušas iesaistītas 562 Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes un VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas, kā arī Lietuvas un Igaunijas tiesībsargājošo institūciju darbinieki.

Kriminālprocesu izmeklēšanas gaitā veiktas vairāk nekā 30 notikuma vietu apskates, izņemti bioloģiskie materiāli, pirkstu, apavu un automašīnas riepu nospiedumi, lauzuma pēdu nospiedumi un citi lietiskie pierādījumi, aptaujāts un nopratināts 121 liecinieks, nozīmētas 15 DNS, kā arī citas ekspertīzes.

Aizdomās par saistību ar minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem tika pārbaudītas 63 personas, kuras jau iepriekš bija nonākušas policijas redzeslokā par līdzīga rakstura noziedzīgiem nodarījumiem, arī citos reģionos.

Vairākus mēnešus ilgušajā izmeklēšanā starptautiskās sadarbības rezultātā policijas darbinieki noskaidrojuši iespējamo zādzību izdarītāju. 2012.gada 9.oktobrī, veicot operatīvos meklēšanas pasākumus par reliģisko priekšmetu zādzībām Latvijas-Lietuvas pierobežā, starptautiskā operācijā tika aizturēts organizētas noziedzīgas grupas līderis, kāds 1970.gadā dzimis Lietuvas pilsonis. Divas dienas vēlāk Daugavpils tiesa aizturētajam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Izmeklēšanas gaitā aizturētā vīrieša dzīvesvietā Lietuvā tika veikta kratīšana, kuras gaitā tika izņemti dažādi reliģiska rakstura priekšmeti - svētbilžu fragmenti, vecticībnieku un pareizticīgo kalendāri, metāla priekšmeti, kas izmantojami reliģisko ceremoniju nodrošināšanai. Atrastas kratīšanā tika arī reliģisko priekšmetu sastāvdaļas - svētbilžu koka rāmju un kiotu fragmenti, kā arī materiāli un palīglīdzekļi, kas izmantojami priekšmetu pārveidošanai ar mērķi nepieļaut to identificēšanu.

Izmeklēšanas laikā Lietuvā atrastas un izņemtas arī piecas svētbildes, kuras 2012.gadā bija nozagtas no trīs Latgales lūgšanu namiem. Turpinot izmeklēšanu, noskaidroti un aizturēti vēl trīs noziedzīgas grupas dalībnieki, diviem no kuriem tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu.

VP Latgales reģiona pārvaldes darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no Lietuvas tiesībsargājošajām institūcijām savākuši pierādījumus par 11 zādzību epizodēm, kas pilnībā pierāda aizturēto personu vainu izdarītajos noziegumos.

Vērienīgā izmeklēšanas procesā policijas darbinieki atraduši un izņēmuši pavisam desmit ikonas, kas bija nozagtas no dažādām Latgales pareizticīgo baznīcām un vecticībnieku lūgšanu namiem - Ludzas novada Pildas pagastā, Balvu novada Vīksnas pagastā, Viļānu novada Viļānu pagastā, Rēzeknes novada Sakstagala pagastā un Aglonas novada Grāveru pagastā.

Atrastajām ikonām veikta kultūrvēsturisko priekšmetu ekspertīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas