Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Nojauc Latvijā pēdējo padomju laika kodolraķešu bāzi

Gulbenes novadā, Galgauskas pagastā sākta pamesto militāro būvju nojaukšana Nacionālo bruņoto spēku objektā Zemessardzes poligons, kur tiks nojaukta padomju laiku kodolraķešu bāze Dvina R12, informē nojaukšanas darbu veicēja uzņēmums Demontāža.

Objekts sastāv no četrām 32 metrus dziļām kodolraķešu pazemes šahtām un pazemes komandcentra, kas izvietots līmeņos. Būve tiks demontēta un pārstrādāta betona šķembās.

Atbilstoši līgumam demontāžas darbus vairākus hektārus lielajā apbūves platībā paredzēts pabeigt pusgada laikā par 189 906 eiro.

"Demontāžas" īpašnieks Mārtiņš Mālnieks pastāstījis, ka padomju laikos Latvijas teritorijā bija 12 kodolraķešu bāzes, no kurām piecas - pazemē. Galgauskas bāze ir pēdējā no šāda veida pazemes kodolraķešu bāzēm, pārējās jau nojauktas.

Mālnieks arī atzinis, ka šīs bāzes nojaukšana ir sarežģīts process.|

"Tā ir desmitstāvīga grandioza ēka zem zemes, sadalīta vairākos līmeņos, būvēta no ļoti izturīga betona, tāpēc nojaukšanas darbos tiek izmantots īpašs tehniskais aprīkojums – spēcīgi ekskavatori, aprīkoti ar hidrauliskajiem āmuriem un demontāžas šķērēm. Savukārt būvgruži pēc tam tiks pārstrādāti betona šķembās, kuras  autoceļu un laukumu segumu izbūvē," viņš klāstījis.

Top komentāri

Barons
B
Iesaku demontētājiem būt ļoti uzmanīgiem. Jo pazemes dziļākajos līmeņos ir atstāti radioaktīvie atkritumi. Daži ziņkārīgie dabūja starojumu, kas bija līdzīgs Černobiļai. Un nav vairs šajā pasaulē. Visdrošākais, protams, būtu visu aizbērt un pa virsu uzstādīt mežu.
Michels
M
Šitajos vienreiz "pabradājām", momentā, kad jauca. Tur ir diezgan daudz pazemes telpu - tuneļi un istabas - tik vienkārši aizbērt laikam nevar. Pašas raķešu šahtas gan jau, ka aizbērs.
Trollis JT
T
Vai nebūtu daudz lētāk piepildīt šo objektu ar ūdens un smilšu pulpu, nolīdzināt virszemes būves, apstādīt ar mežu un aizmirst? Protams, finansiāli tas nebūtu tik "interesanti". Man pagalmā bija 7 metrus dziļa veca aka... iebēru pusi kravas mašīnas smilšu un pāris stundas pavicinājos ar ūdens šļūteni. Smiltis ūdens iedarbībā sasēdās, tilpumu aizpildīja par 100% un izveidoja virsmu, cietu kā klons. No akas palika tikai atmiņas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas