Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Saskaņa prasa Šadurska demisiju

Partijas Saskaņa Saeimas deputāti Saeimas prezidijam iesniedza izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (Vienotība) demisijas pieprasījumu.

Kā liecina deputāta Andreja Elksniņa sociālajā tīklā Twitter ievietotais iesniegums par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministram, lēmuma projektu parakstīja desmit partijas deputāti, tostarp pats Elksniņš un partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Elksniņš norādīja, ka tas saistīts ar "algu reformas izgāšanos, lojalitātes grozījumiem skolotāju atlaišanai u.c. "reformām".

Kā ziņots, Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) sociālajā tīklā Facebook aicina paust neuzticību Šadurskim.

Partija Vienotība savukārt uzsver, ka Saskaņa sabotē izglītības reformu savas priekšvēlēšanu kampaņas dēļ. Acīmredzot Saskaņas deputātus interesē tikai politiskas manipulācijas, nevis skolotāji. "Diemžēl cīņa par varu un resursiem Rīgā notiek ciniski uz skolotāju rēķina," norāda Vienotības valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs, asi nosodot Saskaņas politiskās manipulācijas.

Par Saskaņas manipulācijām ar skolotāju algām galvaspilsētā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) aprēķini, saskaņā ar kuriem, piemēram, Rīgas Valsts 1., 2., un 3.ģimnāzijas skolotāju atalgojuma fondā iepriekšējā mēnesī bija jābūt par 9600 eiro vairāk. Tas nozīmētu vidēji 40 eiro pieaugumu katram pedagogam. Taču ģimnāzijas šo naudu nav saņēmušas, kamēr finansējums pieaudzis citām, mazākām izglītības iestādēm. Izskatās, ka Rīgas dome izlēmusi uz valsts ģimnāziju rēķina papildus finansiāli atbalstīt skolas ar mazu skolēnu skaitu, publiski savu vainu noveļot uz IZM, pauž Vienotība.

Tāpat izglītības un zinātnes ministru pārstāvošā partija atgādina, ka no 2016. gada 1. septembra pedagogu, tajā skaitā interešu izglītības, profesionālās izglītības pedagogu un atbalsta personāla, mēneša darba algas likmes ir paaugstinātas, nosakot 680 eiro kā minimālo samaksu par likmi. Jaunajā, 2016./2017. mācību gadā pedagogu atalgojuma palielināšanai ir piešķirts nozīmīgs papildu finansējums - šā gada četriem mēnešiem mērķdotācija palielināta par aptuveni 9 miljoniem, bet 2017. gadā skolotāju atalgojumam papildus plāno novirzīt 47 miljoni eiro, kas vēsturiski ir viens no nozīmīgākajiem finansējuma palielinājumiem kādai no publiskā sektora nozarēm.

Savukārt katra pedagoga darba algu nosaka iestādes vadītājs atbilstoši izglītības iestādei piešķirtajai mērķdotācijai. IZM nodrošina valsts finansējumu pašvaldībām pedagogu darba samaksai, kas pamatā balstās uz diviem būtiskākajiem raksturlielumiem - skolēnu skaitu un aprēķinu, kas ir nepieciešams mācību programmas nodrošināšanai. Pašvaldības kā skolas dibinātāja pienākums un atbildība ir racionāls un efektīvs valsts piešķirtā finansējuma pedagogu darba samaksai izlietojums, rūpes gan par realitātei atbilstošu skolu tīklu, gan pedagoģiskā personāla skaitu, lai bērniem tiktu nodrošinātas kvalitatīvas un pieejamas izglītības iespējas.

Pievienotas 4. līdz 7. rindkopas ar Vienotības pausto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas