Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vienotībai nāksies maksāt 4000 eiro par vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem

Partijai Vienotība būs jāmaksā 4000 eiro par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piemēroto sodu saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem, tomēr valsts finansējumu partija nezaudēs.
Kā aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Raimonds Ločmelis, partijai Vienotība par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu piemērotā soda apmērs tika grozīts - 4000 eiro iepriekš noteikto 4300 eiro vietā.

Spriedums nav pārsūdzams un stājās spēkā tā pieņemšanas dienā.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja Vienotības pārstāvis tiesā advokāts Lauris Leja, šis spriedums nozīmē arī to, ka partija valsts finansējumu nezaudēs, bet tai ir jānomaksā noteiktais sods. Advokāts skaidroja, ka sākotnēji partijai tika pārmests, ka tā pārsniegusi atļauto priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, tomēr Vienotība tiesā pierādīja, ka faktiskie apstākļi bija citādi.

Partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai LETA apliecināja, ka šis sods tiks samaksāts, bet valsts finansējuma zaudēšana Vienotībai nedraud. Viņš atzina, ka vairāki politiķi, kas Saeimas vēlēšanās startējuši no Vienotības saraksta, rīkojušies "nekoleģiāli". Kampars arī uzsvēra, ka deputātu kandidātiem bija jāparaksta apņemšanās nepārkāpt kampaņas noteikumus, kā arī nepieciešamības gadījumā atlīdzināt zaudējumus.

Lai arī šī apņemšanās ir "morālas dabas", Kampars rosinās partijas valdi "piedzīt" šo sodu no pārkāpējiem, proti, atlīdzināt politiskajam spēkam šos izdevumus.

Kā ziņots, KNAB vērsās pret Vienotību, jo uzskatīja, ka tā priekšvēlēšanu izdevumos nav uzrādījusi visus tēriņus. 2015.gada 13.maijā KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja nolēma administratīvā pārkāpuma lietā, ar ko tika saukta pie administratīvās atbildības Vienotība par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu, uzlikt naudas sodu partijai 4300 eiro apmērā.
Nepiekrītot minētajam lēmumam, "Vienotība" iesniedza sūdzību, kas ar KNAB priekšnieka pagājušā gada lēmumu tika noraidīta. Partija lēmumu pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, lūdzot lēmumu atcelt. Pirmās instances tiesa negrozīja KNAB lēmumu un noraidīja partijas sūdzību.

Problēmas partijai radīja atsevišķi jaunie kolēģi no reģionālajām partijām un bijušās Valda Zatlera partijas pārstāvji, kuri, apejot noteikto kārtību, veidoja no partijas neatkarīgas personīgās politiskās aģitācijas kampaņas. Piemēram, šogad notikušajā pirmās instances tiesas sēdē liecinieks Māris Masaļskis apliecināja, ka Saeimas priekšvēlēšanu laikā apmaksājis aģitāciju savam draugam, Vienotības Saeimas deputātam Viktoram Valainim, jo Valaiņa darbošanās viņam patikusi. Masaļskis tiesai skaidroja, ka abi esot no viena novada un tuvi draugi, tāpēc finansiālo atbalstu Valaiņa reklamēšanā sniedzis, lai draugs tiktu ievēlēts Saeimā. "Mums bija diskusija ar Valaini, tāpēc piedāvāju savu atbalstu. Tas, ko viņš dara, man likās ļoti apsveicami, un šis finansiālais atbalsts no manas puses bija maksimāli darīt visu saviem spēkiem, lai viņš tiktu Saeimā," norādīja liecinieks.

12.Saeimas vēlēšanās pārkāpumus vēlēšanu izdevumos un to uzskaitē ir pieļāvušas partijas Vienotība, Saskaņa, Zaļo un zemnieku savienība, Vienoti Latvijai, Jaunā konservatīvā partija un Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām, pārbaudē konstatējis KNAB. Lielākais naudas sods - 4300 eiro - piemērots partijai Vienotība. KNAB vērtējumā, partija neesot norādījusi deputātu kandidātu veikto individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 58 377 eiro apmērā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks žurnālistiem šogad vasarā stāstīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par sekām, proti, vai Vienotībai tiks apturēts valsts finansējums, jo partija pirmās instances tiesas lēmumu varot pārsūdzēt. Kamēr turpinās tiesvedība un nav stājies spēkā lēmums par sodu, finansējums netiks apturēts, toreiz teica Streļčenoks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas