Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Partija vēl neparāda, kā īstenos kongresā apkopotās ieceres

Vienotības atskaites punkts būs vēlēšanas

"Vienotības kongress organizatoriski un vizuāli bija perfekts," Dienai sacīja Saeimas deputāte Ilze Viņķele. Viņa atzīst, ka formas ziņā partija ir parādījusi vēlmi mainīties. Taču tikai laiks rādīšot, kāda ir Vienotības spēja mainīties arī saturiski un iecerēto paveikt, piebilda politiķe. "Vienotībai ir jāmainās, bet šis process nevar būt lielā sprādziena veidā," kongresā sacīja partijas līderis Andris Piebalgs, uzsverot, ka Vienotība ir nostabilizējusies un konflikti mazinājušies.


Vienotībā ir 2418 biedru. No tiem sestdien kongresā, kas notika Cēsīs, piedalījās nedaudz vairāk nekā 200 delegātu. Viņi sēdēja ap galdiņiem, pie katra no tā bija kāds ministrs, Saeimas deputāts, valdes loceklis. Tā bija iespēja ierindas biedriem ar viņiem izrunāties un arī kopīgi sagatavot priekšlikumus, kā partijai attīstīties un kādam jābūt tās Latvijas simtgades plānam. Šīs diskusijas vadīja moderatori Valdis Siksnis, Cēsu novada vadītājs Jānis Rozenbergs, kā arī priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns. Viņš jūnijā cīnījās par priekšsēža amatu ar Piebalgu, kurš kongresā apliecināja, ka tagad abi strādājot ciešā tandēmā.

Kongresa jaunais formāts parādīja arī katra delegāta ieinteresētību iesaistīties, kas bija iespējams ikvienam. Varēja redzēt, ka ieinteresēti partijas nākotnē joprojām ir bijušie premjeri – Saeimas deputāte Laimdota Straujuma un Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis. Viņš arī aicināja Vienotību atgriezties pie savām saknēm – pie tiesiskuma, naudas un oligarhu varas mazināšanas politiskajos process. To atbalsta arī frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa, norādot uz tiesiskuma nozīmi investīcijām labvēlīgas vides radīšanā. Dombrovskis mudināja pievērsties arī nevienlīdzības un sociālās atstumtības mazināšanai, kas ir viena no prioritātēm Eiropas Savienībā, jo tieši nevienlīdzība ir radījusi populismu, "kura rēgs klīst pa Eiropu".

Jāatgādina, ka arī Vienotībai tika daļa no finansējuma, ko Saeima sadalīja pēc deputātu ieskatiem. Tas nonāks arī pašvaldībās, kuras vada Vienotības sabiedrotie no reģionālajām partijām, kas ir pārstāvētas arī Saeimā. Taču, saņēmuši prasīto, reģiona partiju pārstāvji par Vienotības nākotni interesi ir zaudējuši un kongresa delegātus pat neapsveica. Jāpiebilst, ka arī viņu vidū ir politiķi, kuru priekšvēlēšanu kampaņas pārkāpumu dēļ partija zaudēja valsts finansējumu. Vairāki delegāti bija pamanījuši, ka arī Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks dienas otrajā pusē bija zaudējis interesi par partijā notiekošo, jo savu bija panācis – pievērsis mediju uzmanību ar Vienotībai veltīto kritiku. Viņš norādīja, ka tā joprojām esot apjukusi, un aicināja pamosties. Taču pats roku neesot pielicis, lai lietas vērstu uz labo pusi, atzina vairāki biedri.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 5. decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas