Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ašeradens ar Kanādas tirdzniecības ministru pārrunā sadarbības iespējas līdz ar CETA spēkā stāšanos

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) šodien tikās ar Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministru Fransuā Filipu Šampaņu, lai pārrunātu Latvijas un Kanādas līdz šim īstenoto sadarbību ekonomikā un iespējas, kādas paver Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums starp Eiropas Savienību (ES) un Kanādu jeb CETA.

"Latvijai un Kanādai jau ir izveidojusies veiksmīga un stabila sadarbība, tomēr mēs saskatām iespējas divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Šodien Saeima atbalstīja CETA un arī ES - Kanādas stratēģiskās sadarbības līgumu, tādējādi liekot labu pamatu turpmākai sadarbības attīstībai. Turklāt līdz ar CETA ir radīts jauns, augsta līmeņa starptautiskās tirdzniecības standarts, kas kļūs par ceļvedi nākamajiem sadarbības līgumiem visā pasaulē," sacīja Ašeradens.

Ekonomikas ministrijā arī norādīja, ka Latvijas un Kanādas divpusējās tirdzniecības apmēri pēdējo piecu gadu laikā stabili pieauga un šobrīd Kanāda ieņem 41.vietu starp Latvijas nozīmīgākajām tirdzniecības partnervalstīm.

"CETA paver jaunas iespējas Latvijas uzņēmumiem, un esmu pārliecināts, ka ieguvumus no CETA izjutīs vairākas Latvijas tautsaimniecības nozares, it īpaši mazie un vidējie uzņēmumi, kam nu būs daudz plašākas iespējas integrācijai Ziemeļamerikas tirgū," teica Ašeradens.

Līdz ar CETA tiks atceltas importa nodevas tādām Latvijas precēm kā zivju konservi, kakao konditoreja, kosmētika, pārstrādāti lauksaimniecības produkti, kūdra u.c.

Pēc Ekonomikas ministrijā vēstītā, Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti arī attīstīt sadarbību mašīnbūves, būvniecības, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) u.c. jomās, kā arī piedalīties Kanādas valsts iepirkumu konkursos. Tāpat potenciāls ir sadarbībai ar Kanādu finanšu, telekomunikāciju, enerģētikas un transporta jomā.

Savukārt Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs atzina, ka līgums ir tikai sākums, lai veidotu ciešākas ekonomiskās attiecības starp Latviju un Kanādu. "Vienlaikus šobrīd ir svarīgi īstenot konkrētus pasākumus, lai veicinātu uzņēmēju izpratni par reālām uzņēmējdarbības iespējām, ko sniedz CETA," viņš teica.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru ratificēts Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums starp ES un Kanādu. Latvija kļuvusi par pirmo ES dalībvalsti, kas ir pabeigusi nacionālās ratifikācijas procedūras attiecībā uz CETA.

CETA nolīgumu ES un Kanāda parakstīja 2016.gada 30.oktobrī, savukārt 2017.gada 15.februārī to atbalstīja Eiropas Parlaments. Paredzēts, ka nolīgums veicinās ES un Kanādas savstarpējo tirdzniecību, radīs jaunas darbavietas, veicinās ekonomikas izaugsmi un sniegs jaunas iespējas uzņēmumiem.

Nolīgums paredz ne tikai muitas nodokļu likvidēšanu, bet arī virkni citu noteikumu tirdzniecības atvieglošanai, vienlaikus saglabājot ES pārtikas drošuma, sociālos un vides aizsardzības, kā arī citus standartus.

Kopējais Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Kanādu 2016.gada deviņos mēnešos bija 27,8 miljoni eiro. Tostarp preces eksportētas 14 miljonu eiro vērtībā, bet pakalpojumi - 13,76 miljonu eiro vērtībā. Savukārt Latvijas kopējais imports no Kanādas veidoja 14,03 miljonus eiro. No tiem preču imports bija 7,45 miljoni eiro, bet pakalpojumi importēti 6,58 miljonu eiro apmērā.

Latvija uz Kanādu eksportē galvenokārt mašīnas un mehānismus, elektriskās iekārtas (28,1%), pārtikas rūpniecības produktus (17,7%), tekstilmateriālus un tekstilizstrādājumus (11,6%), akmens, ģipša, cementa, stikla, keramikas izstrādājumus (7,3%), transportlīdzekļus (6,8%), metālus un to izstrādājumus (6,8%), optiskās ierīces un aparātus (iesk. medicīniskos), pulksteņus, mūzikas instrumentus (6,2%) un citas rūpniecības preces.

Šobrīd Latvijā darbojas 108 uzņēmumi ar Kanādas investīcijām pamatkapitālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas