Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lembergs pieļauj tiesāšanos līdz pat sirmam vecumam

Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) prognozē, ka tiesāšanās pret viņu sāktajā krimināllietā turpināsies vēl gadiem ilgi. Kā šodien savā iknedēļas preses konferencē ironiski sacīja Lembergs, varot gadīties, ka viņam vēl pēc 90 gadu vecuma sasniegšanas vajadzēs gaidīt Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu.

Lembergs norādīja, ka krimināllietas iztiesāšanā Rīgas apgabaltiesā viņam kā galvenajam apsūdzētajam nedodot iespēju nopratināt cietušās puses pārstāvjus un lieciniekus. Ventspils mērs arī piebilda, ka tiesa neapmierina viņa pieteiktos lūgumus - piemēram, par to, lai tiesas process būtu maksimāli atklāts, tiesas sēdes tiktu filmētas un video ieraksti būtu pieejami jebkuram interesentam. Lembergam pagaidām neesot iespēju šos tiesas lēmumus apstrīdēt.

"Jāgaida, kad beigsies pirmā instance. Ja kaut kas nepatīk, var apelāciju iesniegt. Pirmajā [instancē] būs bijuši desmit gadi, nākamajā būs, es domāju, tuvu tam. Pēc tam vēl kasācija - arī kādi gadi pieci. Tātad paši varat parēķināt, cik man būs tajā brīdī gadu, ja būšu šai saulē, un tad es varēšu iesniegt sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kura to izskatīs piecus gadus. Tad man jau būtu tuvu pie manas mammas tagadējiem 93," iespējamo turpmāko tiesvedības gaitu ar zināmu ironiju ieskicēja Lembergs.

"Situācija vispār ir unikāla. Kad sākās tiesas process 2009.gada februārī, pirmais, ko es pieteicu, lai tiesas process ir atklāts, tai skaitā, lai atļauj filmēt. Mana doma bija tāda, ka katru tiesas sēdi ievieto internetā un katrs, kam interesē, var [..] noskatīties un pats izdarīt tos vai citus secinājumus. Toreiz pret filmēšanu kategoriski uzreiz iebilda prokuratūra un cietušie. Tātad man, apsūdzētajam, nav bail no atklātības, bet tie, kuriem vajadzētu cīnīties par atklātību sabiedrības priekšā, tie ir pret," turpināja Lembergs.

Arī pēc tam no Lemberga puses esot atkārtoti izteikti lūgumi atļaut filmēt tiesas procesu, taču tiesa tos noraidījusi, jo pret filmēšanu iebildis apsūdzības uzturētājs.

Pēdējo reizi lūgums par atļauju filmēt izteikts tad, kad liecināt jau sācis pats Lembergs. "Pielēca kājās galvenais apsūdzības uzturētājs Juris Juriss, kurš, starp citu, publiskajā telpā mani zākā, jūtot, ka nav argumentu tiesas zālē. [..] Nē, nedrīkst pieļaut, nekādā gadījumā! Tas aizskars cietušo intereses, lai gan cietušie trīs gadus nav parādījušies un arī tiesas zālē viņu nav, jo cietušajiem ir pašiem savi pārstāvji, tie var izteikt savu viedokli," notikumus tiesas zālē no sava skatu punkta izklāstīja Lembergs.

Lai gan tiesas sēdēs tiek veikti audio ieraksti, tie, pēc Lemberga domām, nesniedzot pilnīgu priekšstatu par tiesas zālē notiekošo.

"Ja filmētu, tad redzētu to atmosfēru, jo [audio] ieraksts jau neparāda ne uzvedību, ne to, kā lec kājās un kā neļauj pratināt, neļauj liecināt, neļauj pietikt lūgumus, kā prokurori traucē visu laiku," piebilda Lembergs.

Lembergam pašam neesot bijusi iespēja pratināt ne cietušās puses pārstāvjus Aināru Gulbi un Jūliju Krūmiņu, ne lieciniekus, tostarp Oļegu Stepanovu, Rūdolfu Meroni u.c. "Es kādu iestarpinājumu varbūt esmu pajautājis, bet pratināt, kad man ir sarakstīti jautājumi, sava loģika utt., - man tāda iespēja nav bijusi," rezumēja Lembergs.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa turpina uzklausīt Lemberga liecības pret viņu sāktajā krimināllietā. Jūnija beigās prokurori pabeidza lasīt apsūdzības grozījumus šajā lietā. Apsūdzības grozījumi kopumā aizņem aptuveni 260 lapas. Kā žurnālistiem iepriekš paskaidroja viens no valsts apsūdzības uzturētājiem Juris Juriss, šajos apsūdzības grozījumos un papildinājumos nāk klāt jauni faktiskie apstākļi lietā, proti, tiek konkretizēts, kā veikti attiecīgi noziedzīgi nodarījumi no apsūdzēto puses.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs iepriekš bija norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas