Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Opozīcijas deputāti kritizē terorisma apkarošanai pieņemtā likuma kvalitāti

Saeimas opozīcijas deputāti ceturtdien kritizēja terorisma apkarošanai pieņemtā Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likuma kvalitāti, norādot gan uz iespējamiem sarežģījumiem normu praktiskajā pielietošanā, gan arī uz nepieciešamību ievērot cilvēktiesības arī ārkārtas gadījumos.

Parlaments ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumu, kas nosaka lidmašīnu pasažieru datu reģistra (PDR) izveidošanu terorisma un noziedzības apkarošanai.

Deputāts Gunārs Kūtris (NSL) norādīja uz nepieciešamību aizsargāt cilvēktiesības arī ārkārtas gadījumos. Savukārt šodien pieņemtā likuma redakcijā ir norādīts, ka šādās situācijās pasažieru datus trīs dienas varēs izmantot bez tiesneša sankcijas. Tāpēc deputāts bija piedāvājis noteikt, ka tam nepieciešama prokurora atļauja. Ņemot vērā, ka citu viņa rosinājumu Saeima šodien neatbalstīja, tad Kūtris šo priekšlikumu atsauca.

Pieņemtajā likumā noteikts, ka gadījumā, kad jārīkojas nekavējoties, lai novērstu teroraktu vai reālu personas dzīvības vai veselības apdraudējumu, pasažieru datus no reģistra varēs izsniegt bez tiesneša piekrišanas. Tiesneša piekrišana gan būs jāiegūst 72 stundu laikā.

Savukārt deputāts Jānis Ādamsons (Saskaņa) norādīja, ka pieņemtais likums bremzēs gan iespēju cīnīties ar terorismu, gan ātru un efektīvu reaģēšanu uz notiekošo. Viņš taujāja, vai tiesneša uzraudzības mehānisms būs pietiekoši efektīvs nepieciešamo datu iegūšanai, un atgādināja, ka partijas Saskaņa frakcija bija piedāvājusi noteikt Ģenerālprokuratūras kontroli.

Parlamentārietis tāpat vērsa uzmanību uz nepieciešamību izstrādāt atbilstošu regulējumu arī kuģu un vilcienu satiksmes jomā.

Atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvis Kārlis Seržants (ZZS) tomēr akcentēja, ka parlamentam ir izdevies atrast vidusceļu, kad jāņem vērā "divi svaru kausi, kur vienā ir pilsoņu tiesības un otrā - drošības iestāžu tiesības pilsoņus uzraudzīt".

Kā ziņots, pieņemtā likuma mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi nolūkā veikt analīzi terorisma un smagu vai sevišķi smagu noziegumu novēršanai un atklāšanai, kā arī valsts drošības apdraudējumu novēršanai, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Pasažieru datus iekļaus reģistrā, kuru pārraudzīs Drošības policija. Reģistrā tiks iekļauti dažādi dati par personu, galvenokārt informācija, ko cilvēks sniedz, pērkot lidmašīnas biļeti. Lai atklātu vai novērstu noziegumus, ar PDR datiem pēc tiesneša piekrišanas drīkstēs strādāt drošības iestādes, policisti, robežsargi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kā arī Finanšu un Muitas policijas pārvaldes.

Aviokompānijām pasažieru dati būs jāsāk iesniegt PDR ne vēlāk kā līdz šī gada 1.septembrim.

Top komentāri

Nekūtris
N
Opozīcijai ir taisnība. Ja terorisma plāns būtu efektīgs, tad ar kremlinu atbalstu un dzīvokļos dibinātām partijām nebūtu vietas neatkarīgas valsts Latvijas parlamementā.
a
a
Opozīcija - farss. Kāpēc nepiedalījās likuma izstrādāšanā un pieņemšanā, tad nebūtu tagad jākritizē.
Kūtris labāk būtu paklusējis
K
Viņa vadībā pieņemtais Satversmes tiesas spriedums par vecāku pabalstiem bija pilnīgs stulbums. Turklāt, tas bija absolūti pretējs analoģiskā lietā par pensijām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas