Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Piemērotu kandidātu, kas varētu pārņemt NBS vadības grožus, Latvijā nav daudz

Par Graubes nodomu jau zināja

Nacionālo bruņoto spēku komandiera Raimonda Graubes paziņojums par nodomu atvaļināties pirms pilnvaru termiņa beigām jau nākamā gada sākumā lielu daļu sabiedrības pārsteidza. Tikmēr valsts augstākās amatpersonas un arī ar aizsardzības jomu saistītie politiķi par šo Graubes lēmumu jau zinājuši pirms vairākiem mēnešiem un ir pārliecināti, ka NBS augstākās vadības maiņa notiks bez satricinājumiem.

Viens no galvenajiem jautājumiem ir, vai šis ir īstais brīdis NBS vadības maiņai, jo Latvija nākamgad gatavojas uzņemt NATO sabiedroto daudznacionālās kaujas grupas. Zināms, ka tam vēl pilnībā nav sagatavota militārā infrastruktūra.

Graube, ar kuru Dienai trešdien vairs neizdevās sazināties, iepriekš intervijās Latvijas Televīzijā un aģentūrā LETA stāstīja, ka izvēlējies šajā laikā atvaļināties, jo apstiprināts NBS attīstības plāns nākamajiem 12 gadiem, kā arī nozares budžets un "valsts aizsardzības operatīvā plāna pēckrīzes versija". Tas esot piemērots brīdis, lai dotu vietu nākamajam komandierim "un iespēju attīstīties militārajai piramīdai".

Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) arī Dienai uzsvēra, ka Graubes nodoms aiziet nevarētu izraisīt jautājumus un būt pārsteigums ar aizsardzības jomu saistītiem cilvēkiem. Ministrija, viņaprāt, ir pilnībā gatava šīm pārmaiņām, par ko bija pārliecināts arī premjers premjers Māris Kučinskis (ZZS) un Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Uz vaicāto, vai ir labi, ka tik svarīgā laikā aiziet NATO valstīs tik pazīstams NBS komandieris, Pabriks atbildēja, apstiprinot, ka Graubem tiešām esot autoritāte dalībvalstu kolēģu vidū. Viņš arī labi orientējoties starptautiskās drošības jautājumos, viņam ir arī plašs kontaktu loks. Tajā pašā laikā neesot daudz to personu, no kurām varētu izraudzīties nākamo NBS komandieri, un "viņi visi ir bijuši starptautiskajā apritē", uzskata Pabriks.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 27.oktobra, numurā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas