Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Deputāti tikai daļēji atbalsta Valsts prezidenta priekšlikumus

Sabiedrībai jāsaprot, kas notiek Saeimā

Saeimas pārstāvēto partiju rezervēto attieksmi pret Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvām, kas vērstas uz likumu kvalitātes uzlabošanu, varēja nojaust jau pagājušajā piektdienā pēc partiju līderu tikšanās Rīgas pilī. Taču nu jau pavasarī izveidotā darba grupa, kuras uzdevums ir pilnveidot Saeimas Kārtības rulli, savu viedokli konkretizējusi. Pārstāvji no visām frakcijām ir līdzīgos uzskatos, ka Valsts prezidenta ierosinājumi ir vērā ņemami, taču jautājums ir par veidu, kā tos īstenot, un tam nepieciešams papildu izvērtējums, trešdien lasāms avīzē Diena.

Valsts prezidenta izveidotās Tiesiskās vides pilnveides komisijas vadītājs Aivars Endziņš otrdien deputātus vēlreiz iepazīstināja ar piedāvātajiem priekšlikumiem. Viens no strīdīgākajiem ir ierosinājums nepieļaut, ka uz izskatīšanu trešajā lasījumā tiek iesniegti sasteigti pēdējā brīža priekšlikumi, kas pēc būtības ir konceptuāli jauni. Prezidents nevēloties ierobežot deputātu likumdošanas tiesības, taču, ja parādoties tādas jaunas idejas, iesaka projektu vēlreiz skatīt otrajā lasījumā. Tā kā joprojām nav pieņemts lobisma likums, pastāvot risks, ka uz izskatīšanu trešajā lasījumā tiek iesniegts kāds izlobēts priekšlikums, kuru parlaments pieņem bez pietiekamām diskusijām, skaidroja Endziņš.

Gandrīz visu frakciju pārstāvji – Inga Bite (LRA), Armands Krauze (ZZS), Gaidis Bērziņš (NA), Ringolds Balodis (NSL), Valērijs Agešins (Saskaņa) un darba grupas vadītāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) – piekrita, ka tā tiešām nav laba prakse uz izskatīšanu trešajā lasījumā iesniegt konceptuāli jaunus priekšlikumus, taču arī norādīja uz vairākiem faktoriem, kas viņus attur šo ierobežojumu paredzēt likumā. Vispirms jau parlamentārās tradīcijas nosaka, ka tā nevajadzētu rīkoties, un šī nerakstītā izpratne tiekot pārsvarā ievērota.

Visu Saeimas frakciju pārstāvji piekrita arī prezidenta ierosinājumam padarīt sabiedrībai saprotamākus pieņemtos likumus, kas atvieglotu to piemērošanu. To varot izdarīt vairākos veidos. Ja tagad projektu anotācijas kā iesniedzējam ir jāsagatavo tikai Ministru kabinetam, bet ne pieciem deputātiem, tad Tiesiskās vides pilnveides komisija aicina visus iesniedzējus projektiem pievienot anotācijas. Tajās ir norādīts likumprojekta mērķis, tā ietekme uz sabiedrību, tautsaimniecības attīstību un budžetu, kā arī atbilstība citām spēkā esošajām normām. Opozīcijas deputāti gan minēja, ka viņiem būtu grūtāk piekļūt ministriju rīcībā esošajai informācijai, kas nepieciešama, lai anotāciju sagatavotu. Taču frakciju pārstāvjiem nebija iebildumu pret to, ka paskaidrojoša informācija ir jāsagatavo par jau pieņemtu likumu, lai vēlētājiem vieglāk uztvert, ko tas paredz.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 19. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas