Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vējonis un Kučinskis mudina sabiedrību kritiski vērtēt informāciju

Politiķiem, žurnālistiem un sabiedrībai kopumā nepieciešams kritiski izvērtēt saņemto informāciju, lai nepakļautos dezinformācijai un nepatiesām ziņām, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Vējonis pēc tikšanās ar Kučinski, komentējot pret Baltijas valstīm vērstās dezinformācijas un nepatieso ziņu pieaugumu, norādīja, ka valdība pašlaik strādā pie nepieciešamo risinājumu rašanas, taču nepieciešami mehānismi, lai skolās un mediju vidē audzinātu kritisko domāšanu.

Par pozitīvo piemēru Vējonis minēja Baltijas Mediju ekselences centru, kurā tiek apmācīti žurnālisti, lai tie "neuzķertos uz nepatiesu informāciju".

"Protams, svarīgākais ir tas, ka mums visiem jābūt kritiski domājošiem, tajā skaitā politiķiem," sacīja prezidents. Viņš vērsa uzmanību uz to, ka pēdējā laikā sociālo mediju vidē novērojams nepatiesas informācijas pieaugums. Cilvēki, bieži vien neiedziļinoties saturā, dalās ar šāda veida informāciju, tādējādi iesaistoties tās apritē.

"Mums jābūt atbildīgiem, tostarp žurnālistiem, politiķiem, sabiedrībai kopumā. Mums kritiski jāvērtē saņemtā informācija. Ja to nedarīsim, kāds to var izmantot, lai sabiedrībā radītu neapmierinātību," sacīja Vējonis.

Savukārt Kučinskis atgādināja, ka par šiem jautājumiem runājis Briselē, tostarp ar Eiropas Savienības (ES) izveidotās East StratCom Task Force komandas pārstāvjiem. Arī premjerministra ieskatā pareizais risinājums būtu kritiskās domāšanas attīstīšana, lai izprastu - kura informācija ir patiesa, bet kura nav.

"Neuzticieties tikai vienam avotam, informācija ir jāpārbauda. Tikai kopā strādājot varam gūt panākumus. Kopā ar žurnālistiem un valsts pārvaldes darbiniekiem," aicināja Kučinskis, atzīstot, ka šis ir jauns jautājuma spektrs, taču Latvija aktīvi apgūst nepieciešamās zināšanas.

LETA jau vēstīja, ka pēc ASV prezidenta vēlēšanām un Eiropas Parlamenta (EP) balsojuma par rezolūciju, kurā dalībvalstis aicinātas cīnīties ar propagandu, būtiski ir pieaugusi pret Baltijas valstīm vērstā Krievijas dezinformācija.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka pirmdien Latvijas medijos un sociālajos tīklos izskanēja informācija, ka portālu Nozagts.com un Ukradeno.comkuri izplata apkopotu negatīvu informāciju par Latviju un pozicionē Latviju kā neizdevušos valsti, īpašnieks ir prokremliskais aktīvists Ivans Staļnojs, kura īpašumā nonākusi arī izklaidējošu foto un video saturu pārpublicējošā Facebook lapa Toma joki, kurai ir aptuveni 150 000 sekotāju, un citas ar to saistītas lapas ar lielu sekotāju skaitu. Resurss sācis dalīties ar Nozagts.com savāktajiem materiāliem. 

Tāpat pasaules mediji regulāri ziņo par viltus ziņu portāliem, kas apzināti strādā, lai sētu dezinformāciju par, piemēram, jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa konkurenti vēlēšanās Hilariju Klintoni

Diena.lv par potenciālajiem efektiem arī vakar iztaujāja komunikācijas pētnieku Sergeju Kruku, kurš norādīja, ka viltus ziņas un šāda veida informācija izplatās, jo cilvēki nesaņem visu nepieciešamo informāciju un rodas neskaidrība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas