Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Coface: Brexit "kritiens no kraujas" nav izslēgts

Aizvadītajā nedēļā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja nāca klajā ar paziņojumu, ka, izstājoties no Eiropas Savienības (ES), Lielbritānija atstās arī bloka vienoto tirgu. Ar izstrādāto plānu premjere liek noprast, ka ES pamešanā briti dos priekšroku cietā Brexit scenārijam. Tas ļauj spilgtāk iezīmēt arī aktuālos biznesa riskus, skaidro Coface Latvia direktors Arnis Blūmfelds

Brexit ietekmēs Lielbritānijas izaugsmi 2017. gadā

Kopš vasarā notikušā referenduma Lielbritānijas ekonomika ir izrādījusies salīdzinoši noturīga, pateicoties vērienīgajam pakalpojumu sektoram un privātajam patēriņam. Tomēr, līdz ar augstāku inflāciju, kas gaidāma 2,5% apmērā, un zemāku IKP izaugsmi (Coface prognoze ir 1,1%), valsts biznesa vide 2017. gadā var piedzīvot lielākus satricinājumus. Paredzams, ka uzņēmumu investīciju apmēri saruks vismaz līdz tam brīdim, kad mazināsies neskaidrības par Brexit sarunu iznākumu. Būvniecības un autobūves nozares var ietekmēt augstākas importēto materiālu cenas. Tikmēr eksportējošās nozares īstermiņā nebūs riskam visvairāk pakļautās, jo var gūt labumu no zemākas mārciņas vērtības.
 

Jauni draudi Apvienotajai Karalistei

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena pēc premjeres uzrunas uzsvēra, ka jauns balsojums par Skotijas neatkarību šobrīd rādās "teju neizbēgams". Par palikšanu ES pērnā gada referendumā iestājās 68% skotu vēlētāju, un Mejas lēmums attālināties no vienotā tirgus savukārt tuvina Skotiju jau otrajam referendumam par atdalīšanos no Apvienotās Karalistes. Tādējādi premjerministrei var izvērsties sarežģīti pildīt savu solījumu par būtiskās savienības saglabāšanu starp Angliju, Skotiju, Ziemeļīriju un Velsu. Tāpat, neraugoties uz apņemšanos izvairīties no "stingrās robežas" starp Īriju un Ziemeļīriju, Mejas paziņojums sasāpējušos jautājumus nav atrisinājis.
 

Kritiens no kraujas malas nav izslēgts

Premjeres runa ir viesusi lielāku skaidrību par britu valdības nospraustajiem mērķiem. Tomēr gala rezultāts būs atkarīgi no tā, cik lielā mērā ES un tās 27 dalībvalstis būs gatavas piekāpties. Tā kā Brexit sarunu gaitu un iznākumu prognozēt ir sarežģīti, nevar izslēgt arī nopietnu ekonomisko triecienu Lielbritānijai vai Eiropai. Paredzot iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu un sākot sarunas par izstāšanos no ES līdz marta beigām, Meja sev piešķīrusi vien divus gadus, lai panāktu vienošanos par visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu. Šāds laika periods ir ļoti īss - salīdzinājumam - pagāja septiņi gadi, lai noslēgtu ES Visaptverošo ekonomikas un tirdzniecības nolīgumu ar Kanādu (CETA). Turklāt premjerministre vēl neatklāja, kā plāno risināt situāciju ar trīs miljoniem Lielbritānijā dzīvojošo Eiropas pilsoņu un 1,2 miljoniem britu, kuri mīt citās ES valstīs. Šis ir jautājums, par kuru sarunu gaitā var izvērsties īpaši spraigas diskusijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē