Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Broka: Rīga jāvada, nezaudējot latvisko identitāti - Jaunais vilnis 11.novembra krastmalā nav īstajā vietā

Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka (Nacionālā apvienība) intervijā Sandrim Točam

Kāpēc jūs kandidējat uz Rīgas mēra amatu?

Esmu rīdziniece. Esmu divu dēlu māte, kuri ir dzimuši un aug Rīgā. Lai arī Rīga ir labi pārvaldīta un daudzas lietas tiek darītas pareizi - to es nevaru pārmest -, man ir patriotiskas jūtas, kas mudina savādāk skatīties uz pilsētas pārvaldi. Tomēr ne tikai patriotiskas jūtas ir likušas man izšķirties par šo soli. Man ir savs saimniecisks skatījums, kas veidojies pieredzes rezultātā. Kopš 2006. gada esmu partijas Tēvzemei un brīvībai biedre. Esmu bijusi parlamentārā sekretāre Tieslietu ministrijā, kad ministrs bija Gaidis Bērziņš. Esmu bijusi ministru padomniece Tieslietu un Satiksmes ministrijās. Pēdējos trīs gadus esmu valsts akciju sabiedrības Latvijas gaisa satiksme valdes locekle, kas atbild par finanšu plānošanu, personāla darbību un starptautisko sadarbību. Rīgas un Latvijas attīstību es redzu kopsakarībā, kas izriet no vienota infrastruktūras skatījuma. Mans skatījums ir Rīgas attīstību cieši savienot ar valstisko redzējumu, jo Rīga ir valsts saimnieciskais un transporta mezgls. Kopīgi ar saviem partijas biedriem, ar kuriem mums ir vienāda domāšana, mēs uzskatām, ka mums ir jācīnās, lai Nacionālā apvienība būtu pārstāvēta Rīgas domē.

Būtu pārstāvēta - tas neizklausās pietiekami ambiciozi. Jums ir jāuzvar pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova saraksts un pašai jākļūst par pilsētas galvu. Vai esat tam gatava?

Esmu pārliecināta par Nacionālās apvienības panākumiem vēlēšanās. Tomēr katrā projektā ir programma «maksimums» un programma «minimums». Jebkurā gadījumā ir svarīgi, ka mēs esam pārstāvēti domē un esam daļa no Rīgas, kas piedalās tās pārvaldē un dzīvo kopā ar to.

Kas ir būtiskākās lietas, ko jūs Rīgā taisāties mainīt?

Šobrīd ir pāragri runāt par programmatiskiem mērķiem, jo tikai vakardien es ieguvu oficiālu atbalstu no Nacionālās apvienības, ka tieku virzīta Rīgas mēra amatam. Es būšu partijas kampaņas vadītāja un veidotāja, un manā vadībā tiks veidota Rīgas programma. Šobrīd ir svarīgi visām latviskajām partijām solidarizēties un konsolidēt šos savus mērķus. Es arī neesmu par krasu pretnostatījumu - latvieši un krievi. Šī politika divdesmit gadu laikā nav attaisnojusies. Es esmu par absolūti latviskām idejām, par mūsu kultūru un identitāti, bet jaunā un modernā veidā. Rīgā dzīvo daudz un dažādu tautību cilvēki. Mans mērķis ir, lai tie, kam Latvija un Rīga rada dzimtenes sajūtu, labprātīgi iekļaujas latviskajā vidē. Es esmu pret krasu pretnostatīšanu politikā. Un Rīga īstenībā ir saimnieciskās dzīves centrs. Tātad Rīga ir saimnieciski jāvada, ņemot vērā visdažādākos iedzīvotājus, kas te ir. Bet tajā pašā laikā nepazaudējot latvisko identitāti. Jaunais vilnis 11. novembra krastmalā vai Mumiy Troll koncerts Rīgas svētkos nav savā īstajā vietā.

Respektīvi, kandidēšana uz Rīgas mēra amatu jums ir jaunums personiskajā dzīvē un jūs tikai sāksiet veidot savu skatījumu, ko piedāvāsiet Rīgas programmā.

Kopš augusta beigām tas vairs nav jaunums. Man ir ļoti liels gods, ka partijas biedri mani uzrunāja un aicināja kandidēt uz pilsētas mēra amatu. Es uzskatu, ka programma un skatījums ir komandas darbs. Tā nebūs Baibas Brokas personiskā ambīcija. Man ir savs personisks, strikts skatījums un forma, kādā es gribu pozicionēt sevi, bet tas lai pagaidām paliek pie manis. Jo Nacionālajā apvienībā ir dažādi viedokļi un dažādas idejas.

Jūs tikko atzināt, ka latviskajām partijām ir nepieciešams solidarizēties un konsolidēt savus mērķus. Kādēļ tad latviskās partijas neveidoja kopēju sarakstu Rīgā?

Es nevaru atbildēt par sarunām, kurās es neesmu bijusi klāt. Es uzskatu, ka nav tik svarīgi, vai ir kopīgs latviešu partiju saraksts, cik atteikties no šī latviešu kašķīguma un norādēm, ko citi dara nepareizi. Mēs varētu kopā vienoties un darīt pareizi - priekš Latvijas un Rīgas.

Kā jūs vērtējat Nila Ušakova darbu Rīgas mēra amatā?

Uzskatu, ka Rīgas dome kopumā - ne tikai Nils Ušakovs - ir pieņēmusi virkni pilsētai un iedzīvotājiem pareizu lēmumu. Un es pozitīvi to novērtēju. Domāju, ka nākamajam Rīgas mēram, vienalga, kas tas būs, ir jāturpina iesāktās lietas. Vienlaikus ir lietas, kuras es noteikti darītu savādāk. Varbūt tā nav bijusi šā laika plānošanas prioritāte, tāpēc ir lietas, kuras nav atrisinātas. Problēmu Rīgā ir tik daudz, ka viens mērs nevar atrisināt visus jautājumus. Tomēr pateikt, ka Rīga ir nepareizi pārvaldīta, tā nevar.

Vai Rīgā ir jāsaglabā braukšana par brīvu skolēniem un pensionāriem?

Tas ir pareizs solis, ka ir šāda braukšana par brīvu. Tas atbilst Rīgas finanšu iespējām, ņemot vērā tās ieņēmumus un to prognozes. Vēl gada sākumā neviens nevarēja plānot, ka mūsu ekonomika un nodokļu ieņēmumi attīstīsies tik strauji. Šī situācija ir nākusi par labu arī Rīgas pilsētai. Tāpēc lēmumi par bezmaksas braukšanu pensionāriem un skolēniem ir finansiāli pamatoti un pareizi. Pārmetums Rīgas domei ir tāds, ka tā necenšas radīt pietiekamu caurskatāmību finanšu plūsmām, kas rada mītus, kuriem īsti nav skaidrojuma.

Kā jūs remontēsiet Salu tiltu?

Man nav pietiekamas informācijas par Salu tilta tehnisko stāvokli. Taču, ja es būšu Rīgas mērs un man uz galda būs ziņojums, ka Salu tilts ir katastrofālā stāvoklī, es nekavējoties atrisināšu šo jautājumu. Rīgas pilsētas satiksmē ir ārkārtīgi daudz prioritāru jautājumu. Piemēram, ir nekavējoties jāatrisina Dienvidu tilta nobrauktuves jautājums, lai atvieglotu transporta plūsmu. Rīgas centra atvieglošana no kravu plūsmām - vēl viens prioritārs jautājums, lai atvieglotu kravu plūsmu un likvidētu sastrēgumus. Mums jāņem vērā, ka Rīgas brīvosta ir ekonomiski svarīgs punkts un ir jānodrošina aktīva satiksme, tomēr netraucējot sadzīves transporta kustību.

Vai pieļaujat, ka pašvaldības līmenī var veidoties Nacionālās apvienības koalīcija ar Saskaņas centru?

Laikam jau ne - ideoloģiskās un politiskās atšķirības ir pārāk krasas. Par labām un pamatotām saimnieciskām idejām pašvaldībā balso visi deputāti. Arī Saeimā redzam, ka ir jautājumi, kur viedoklis sakrīt gan Nacionālās apvienības, gan Saskaņas centra deputātiem. Neredzu, ka mēs nevarētu kopīgi risināt saimnieciskus jautājumus. Tomēr koalīciju ar Saskaņas centru veidot nav iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē