Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Čakša: E-veselība ir klamzīgs un slikti vadīts projekts, ar to nevaram lepoties

E-veselības sistēmas veidošana bijis dārgs, neefektīvs un slikti vadīts projekts, kādu biznesa vidē neviens neatļautos šādi veidot, trešdienas rītā intervijā Latvijas Radio atzina veselības ministre Anda Čakša.

“Tas, man liekas, tiešām ir bijis ļoti garš, ļoti dārgs un ļoti neefektīvs process. Ar šo mēs nevaram lepoties,” teica Čakša, piebilstot, ka tas demonstrē Latvijā mazo pieredzi šāda veida projektu īstenošanā. Tas ir "ļoti klamzīgs un slikti vadīts projekts", viņa piebilda.

1. decembrī e-veselības sistēmai jau jābūt izmantojamai. Elektroniskā darba nespējas lapu pieteikšanas sistēma jau esot principā gatava un funkcionē, savukārt e-recepšu sistēma ir sarežģītāks modulis, kura lietošana apmācība vēl būs ilgs process. Ministrija pašlaik slēdz līgumus ar ģimenes ārstiem par apmācībām šīs sistēmas izmantošanā.

Skaidrojot projekta neveiksmes, veselības ministra atzina, ka deviņu sistēmas tapšanas gadu laikā nomainījušās daudzas atbildīgas amaptersonas, taču būtiskākā kļūda bija fakts, ka nebija iesaistīti gala lietotāji.

"Ja mēs kādu elektronisku sistēmu radām IT cilvēku galvās IT laboratorijās, nevis ar tiem, kas to lietos dien dienā, tad stāsts bieži vien ir lemts neveiksmei,” teica Čakša. Viņa arī atzina, ka biznesa vidē neviens neatļautos pārvaldīt kādu sistēmu tā, kā tas ir darīts ar e-veselību.

Turklāt pašlaik ģimenes ārsti lieto piecas vai sešas dažādas programmatūras un ne visas no tām var savienot ar e-veselību, atzina veselības ministre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē