Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dombrovskis: Ekonomikas izaugsmei nepieciešams definēt valsts attīstības virzienu

“Augstais novērtējums Pasaules Bankas (PB) Doing Business 2017 reitingā ir viennozīmīgi laba vēsts. Vienlaicīgi tas liek secināt, ka Latvijā ir izveidota pietiekami laba uzņēmējdarbības vide, un nākamais būtiskākais izaicinājums ir noteikt valsts stratēģiskās attīstības virzienu, panākot ekonomikas izkustēšanos no stagnācijas,” norāda domnīcas Certus vadītājs, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Latvijas panākumi PB reitingā ir lielā mērā Ekonomikas ministrijas (EM) panākums. EM jau vairāku gadu garumā mērķtiecīgi un rūpīgi strādā pie biznesa vides uzlabošanas, un Doing Business reitings uzrāda, ka šim darbam ir arī rezultāti.

“No šī panākuma var izdarīs divus secinājumus. Pirmais – ja mēs tiešām vēlamies, tad ilga un rūpīga darba rezultātā varam gūt pienākumus. Otrais, un vissvarīgākais –gan Latvijas, gan ārvalstu investori jau vismaz gadu strādā šajā augsti novērtētajā biznesa vidē. Taču ekonomikā stagnē, darbspējīgo iedzīvotāju skaits turpina samazināties,” uzsver Dombrovskis.

Jau pirms gada Certus konkurētspējas ziņojumā norādījām, ka vēl augstāks novērtējums Doing Business reitingā nedos ievērojamus rezultātus ekonomikas izaugsmei. “Iespējas izaugsmei pastāv vienmēr. Vienmēr var uzlabot biznesa vidi un tiesu sistēmas kvalitāti, padarīt fiskālo politiku vēl atbildīgāku un veidot budžetu ar vēl mazāku deficītu. Tomēr visi nākamie uzņēmējdarbības vides panāktie uzlabojumi diez vai nesīs būtisku ekonomiskās izaugsmes kāpumu”, secināts domnīcas Certus 2015.gada konkurētspējas ziņojumā .

“Ekonomiskā izaugsme nav dabiskā lietu kārtība, un ar taisnīgu un vienlīdzīgu apstākļu nodrošināšanu var nepietikt, lai stimulētu produktīvu dinamismu, un pēdējā gada laikā Latvijas ekonomika to ir pierādījusi,” uzsver ekonomists.

Kāds ir mūsu redzējums par Latviju pēc 10 gadiem? Vai esam tranzītvalsts? Tilts starp Austrumiem un Rietumiem? Vai esam industriāla valsts, līdzīgi Vācijai? Vai esam e-Latvija, līdzīgi Igaunijai? Vai varbūt esam reģionālais finanšu un darījumu centrs, līdzīgi Honkongai un Singapūrai? Vai arī zemnieku un viensētu valsts, kā tas bija Ulmaņlaikos? “Nosakot valsts stratēģisko attīstības virzienu, un koncentrējoties uz to, ir iespējams panākt, ka ekonomika beidz stagnēt un sāk attīstīties,” pārliecināts Certus vadītājs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē