Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksperti: ĀCM ierobežošanā lielākā nozīme joprojām ir biodrošībai

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) profilakses un apkarošanas stūrakmens ir stingra biodrošības ievērošana, kas ļauj ierobežot vīrusa izplatību cūku populācijā, līdz ar to arī turpmāk iespējami lielāka uzmanība jāvelta biodrošības pasākumu ievērošanai piemājas saimniecībās, secināts Varšavā notikušajā Eiropas Savienības (ES) ekspertu apspriedē.

Divu dienu sanāksme sākās vakar, 27.oktobrī, un tās laikā par ĀCM ierobežošanas iespējām debatēja vairāku ES valstu nozares ministriju pārstāvji, veterināro dienestu vadītāji, kā arī ES Veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis. Latviju sanāksmē pārstāvēja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua un veterinārie eksperti.

Pārrunājot situāciju sērgas skartajās valstīs, tika pozitīvi novērtēts Latvijas priekšlikums par atvieglojumiem cūku pārvietošanai starp novietnēm ar augstu biodrošības prasību līmeni ĀCM ierobežojumu zonās. Tas atvieglotu Latvijas cūkgaļas tirdzniecību gan Latvijas teritorijā, gan kopējā ES tirgū.

Tāpat komisārs un EK pārstāvji, kā arī Baltijas valstu, Polijas, Somijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas veterinārās jomas vadītāji ĀCM ierobežošanas nepieciešamību pārrunāja ar Krievijas, Moldovas un Ukrainas lauksaimniecības nozares amatpersonām.

Tikšanās laikā katras valsts amatpersona iepazīstināja pārējo valstu ekspertus ar aktuālo ĀCM situāciju savā valstī un zinātnieku sniegtajām rekomendācijām. Tika pārrunāta tālākās rīcības stratēģija ES Austrumu daļā, kas pašlaik ir slimības visskartākā ES zona. Secinājumus par situāciju sniedza Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes pētnieki.

Tikšanās dalībnieki īpaši uzsvēra starptautiskās sadarbības elementus ne tikai ES dalībvalstu starpā, bet arī ar trešajām valstīm. Kā viens no diskusiju jautājumiem bija mežacūku populācijas uzraudzība un skaita ierobežošana slimības skartajās un brīvajās zonās, attiecīgi secinot, ka inficētajā zonā ne vienmēr vēlamo rezultātu sniedz medību intensitātes palielināšana. Tomēr šo pieeju var izmantot vīrusa neskartajā teritorijā.

Delegācijas vienojās arī par zinātnieku pastiprinātu iesaisti, pētot jaunus instrumentus ĀCM ierobežošanai, piemēram, vakcīnu izstrādi vai infekcijas izplatības ceļu izpēti savvaļā.

Mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 875 dzīvniekiem 67 novadu 215 pagastos, kā arī trijās pilsētās - Rēzeknē, Pļaviņās un Jūrmalā. Mājas cūkām mēris konstatēts vienā saimniecībā Vārkavas novadā un divās Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50, 142 un 119 cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē