Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperti par "aizsaules ambīcijām": Demokrātiskas sabiedrības politiķu panteonus neveido

Otrdienas publikācija laikrakstā Diena par to, kā eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga nodrošinājusi sev kapavietas piešķiršanu I Meža kapos netālu no pirmā neatkarīgās Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietas, izraisīja asu viedokļu apmaiņu un kritikas vilni sociālajos tīklos. Kamēr daži uzskata, ka eksprezidentes rīcība nav pieņemama un ir klasisks "visi ir vienlīdzīgi, bet daži vienlīdzīgāki par citiem" piemērs, citi norāda - adekvātas kapa vietas nodrošināšana bijušajiem valsts vadītājiem ir valsts prestiža jautājums. Tikmēr eksperti lielākoties ir vienisprātis - par to, kā tiek iemūžināta bijušo politiķu piemiņa, jāvienojas un jālemj sabiedrībai, ne pašiem politiķiem, otrdien vēsta telekanāls LNT.

Šobrīd likums paredz, ka valsts sedz esošo un bijušo valsts pirmo personu apbedīšanas un kapavietas uzturēšanas izdevumus, taču likumā nav teikts, vai valstij būtu pienākums nodrošināt arī pašu kapa vietu. Taujāts, vai likums būtu jāpapildina, lai nākotnē neveidotos Diena rakstā izklāstītajai līdzīgas situācijas, Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Gunārs Kūtris pauda, ka šis ir sabiedrības attieksmes jautājums: "Šis jautājums drīzāk ir nevis likuma, bet sabiedrības attieksmes jautājums. Ja sabiedrība nav attīstījusies tik tālu savā cieņā pret prezidentu, tad, protams, to likumā ierakstīt vajag."

Tikmēr politologs Ojārs Skudra tā neuzskata. "Demokrātiskas sabiedrības, demokrātiskas politiskas iekārtas nekādus politiķu panteonus neveido." Eksperts telekanālam LNT norādīja, ka par vēsturiski izcilas personas piemiņas iemūžināšanu, kad pienāk īstais brīdis, vienojas sabiedrība: "Ir, protams, atsevišķas vēsturiskas izcilas personības, piemēram, Napaleons Francijā vai Vinstons Čērčils Lielbritānijā, vai vesela rinda ASV prezidentu - daži ir klintī izkalti, bet tas ir vairāk jautājums par sabiedrības, nevis viņu pašu attieksmi, kā viņu piemiņa tiek saglabāta."

Arī politologs Filips Rajevskis uzskata, ka sava veida atsevišķu "prezidentu kapu" veidošana sāktu atgādināt padomju laikus.

"Arī Padomju Savienībā bija sarkanā Kremļa siena, un tad atbilstoši tavam statusam politbirojā bija vietiņas pie tās sienas, kur tika glabāti nomenklatūras personāži. Tas jau izskatās pēc tā."

Kapavietu nodrošināšana ir pašvaldības funkcija, un šis stāsts drīzāk izgaismojot problēmas galvaspilsētā. "Lielākā daļa kapu ir slēgtie kapi, ir tikai vieni atvērtie - tie ir Jaunciema kapi. Tad ir tas jautājums, vai es gribu gulēt Jaunciema kapos, vai es gribu būt īpašāks par citiem? Tad es meklēju kapus un iespējas atrast sev kapa vietu centrālos vai blata kapos," pauda Rajevskis.

Tikmēr pati eksprezidente situāciju komentē, talkā ņemot latviešu dainas.



Laikraksts Diena jau vēstīja, ka Kaut likums to neparedz, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar politiska spiediena palīdzību panākusi kapavietas piešķiršanu līdzās Jānim Čakstem.

Top komentāri

paga
p
Viena lieta ir prezidentes kaps. Cita lieta kapavieta par blatu visai dzimtai.
Sajukums
S
Kāpēc iet pa sētas pusi, ja ir parādes durvis? Ir mums no kā mācīties - 1. brīvvalsts prezidentu memoriālās piemiņas vietas. Neuzticība tik būtiskā jautājumā. Vēl - monolītā būve liek domāt, ka ir padomnieki, projektētāji un, drosi vien, arī skaņotāji un nav radusies jautājumi. Esam atgriezusies padomijā ar dubulto dzīvi un plaisu.
Jādomā valstiski
J
Es gan esmu par panteonu. Tas varētu būt tūrisma objekts. Par ieejas biļetēm varētu kasēt naudu un valsts tiktu pie nodokļiem. Ja projekta attīstīšanai piesaistītu Eiropas naudu un ziedojumus, tad vispār labuma guvēju skaits valstī būtu liels. Vēl varētu rīkot iepirkumu par tiesībām blakus panteonam atklāt bārus un kazino vai pirmajā laikā tirgot pīrādziņus un kebabus. Varētu izvērst suvenīru tirdzniecību. Tikai viena nelaime šobrīd. Vaira vietu sev aizsitusi Meža kapos, bet pārējie kandidāti uz godu tikt apglabātiem panteonā vēl spēj glāzi ūdens pie mutes pacelt. Domāju, ka panteons varētu atrasties uz slavenā AB dambja. Pieejams no Vecrīgas un Pārdaugavas. Vēl varētu būt panteona aprūpēšanas aģentūra ar jaunām darbavietām un PR speciālistu. Lūk, tāda vīzija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē