Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Visi visu it kā kontrolē. Tikmēr flīzes "lec no grīdas", ķieģeļi krīt no operas sienas...

Kam flīze, kam ķieģelis. Cik droši esam?

Vienā dienā publiskajā telpā parādījās satraucošas ziņas no divām dažādām Latvijas pilsētām par divām dažādām būvēm, taču tām abām ir kas vienojošs – problēmas ar būves tehnisko stāvokli. Proti, pašā trešdienas vakarā pēkšņi tika evakuēti cilvēki no populāra iepirkšanās centra Jelgavā, jo pagaidām nesaprotamu iemeslu dēļ no ēkas grīdām 50 kvadrātmetru platībā sāka atdalīties grīdas flīzes, savukārt trešdien vēl pa dienu Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktors Zigmars Liepiņš sociālajos tīklos cēla trauksmi, ka no operas ēkas fasādes sākuši krist ķieģeļi un apmetuma gabali, – kā raksta Liepiņš, par laimi, nevienam tie nav uzkrituši uz galvas.

Tirdzniecības centrs līdz apstākļu noskaidrošanai ir slēgts, un to apseko Būvniecības valsts kontroles biroja speciālisti. Biroja eksperti apseko arī LNOB ēku. Tā sacīt, process tiek kontrolēts. Un, paldies Dievam, neviens nav cietis.

Operas ēkas defekti, vismaz no pirmā acu uzmetiena, nav tik bīstami, lai satrauktos par ēkas un tajā esošo cilvēku drošību, – tie vairāk ir ārēji fasādes defekti, kuru iemeslus droši vien noskaidros eksperti un attiecīgi arī izlems par nepieciešamo remontdarbu apjomiem. Grūtāk spriest par Jelgavas tirdzniecības centru, vēl jo vairāk ieklausoties dažādās valodās, ka šīs nav pirmās līdzīga veida problēmas šajā ēkā. Protams, viens ir ļaužu valodas un nevalodas, otrs – reālā situācija un tehniskie iemesli, kas ir objektīvais faktors, no kura izdarīt secinājumus, vai konkrētais objekts bīstams vai drošs tā apmeklētājiem. Tas jau paliek speciālistu kompetencē, un jācer, ka objektīvas un ar faktiem argumentētas atbildes uzzināsim jau pavisam drīz.

Tomēr šo abu ziņu kontekstā rodas jautājums – vai un cik lielā mērā mēs – sabiedrība, uzņēmēji, atbildīgie valsts pārvaldes darbinieki – esam ņēmuši vērā Zolitūdes traģēdijas sekas. Vai esam izdarījuši secinājumus ne tikai uz papīra, bet arī savā prātā, attieksmē pret savu darbu, attieksmē pret savu un līdzcilvēku drošību? Šie ir tikai divi konkrēti un vienā laikā samērā lielu rezonansi radījuši notikumi, taču

vai ir kāds vai kādi atbildīgie mūsu valstī, kuri var uzlikt roku uz sirds un ar pilnu cilvēcisku un juridiski materiālu atbildību apgalvot, ka pēc tā milzīgā tiesību aktu precizējumu, labojumu un izmaiņu blāķa īstenošanas vismaz sabiedriskās ēkas Latvijā ir drošas cilvēkiem?

Vai mēs varam patiešām būt pārliecināti, ka pēkšņi kādā dienā Latviju atkal nepāršalks traģiska ziņa, ka sabrukusi kāda betona konstrukcija, paņemot līdzi salauztas cilvēku dzīves?

Kāds teiks – nu ko tie žurnālisti atkal visu dramatizē, tās taču ir tikai dažas flīzes vai daži ķieģeli ar apmetuma gabaliem. Bet viss parasti ar to arī sākas – viss ir skaisti uzrakstīts uz papīra, un visi visu it kā kontrolē. Bet patiesība atkal izrādās citāda – flīzes "lec no grīdas", bet ķieģeļi krīt no operas sienas. Tas nešķiet normāli, sevišķi lasot, ka, piemēram, Liepiņš par to amatpersonām jau ir teicis, bet palicis nesadzirdēts. Kaut kas tomēr mūsu sistēmā nav kārtībā.

Top komentāri

Atis
A
Daļēji tā ir domāšanas problēma - ceturtdienas TV vakara ziņās tika intervēta nama apsaimniekotāju pārstāve, kura raiti uzskaitīja vairākas Operas nama remontam nepieciešamās darbības (vēsturiskā izpēte, projekta rakstīšana un tml.), bet ne ar pušplēstu vārdu neminēja aktuālo un vienkāršo rīcību: uzcelt stalažas un norīkot darbā dažus puišus ar apmetuma spaiņiem un ķellēm. Nav jau tā, ka nevajadzētu pētīt un rakstīt projektus, tomēr vispirms un visiem iespējamiem līdzekļiem ir jānovērš krīzes situācija un tikai tad var sākt domāt par 'smalkām lietām'. Bet man radās sajūta, ka nama apsaimniekotāji šādās praktiskās kategorijās nedomā. Un kamēr viņi domā par projektiem, apmetuma gabali turpina krist.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē