Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Tie, kuriem naudas ir vairāk, tiks stimulēti nevis veikt uzkrājumus, bet tērēt

Lielāka motivācija riskēt

Pēdējos gados ierastās zemās banku termiņnoguldījumu likmes iedzīvotājiem kļūs vēl neizdevīgākas. Līdz pagājušā gada rudenim naudas noguldīšanu komercbankā faktiski bez ienesīguma varēja pieciest, jo nebija inflācijas, tomēr šobrīd situācija kardināli mainījusies. Proti, inflācija aug, bet depozītu ienesīgums ne, jo saistībā ar Eiropas Centrālās bankas īstenoto ekonomikas stimulēšanas programmu valūtas zonas valstīs procentu likmes tiek uzturētas zemas, lai veicinātu aktīvāku kreditēšanu, kas ļautu tautsaimniecībai strādāt ar lielākiem apgriezieniem.

Ja pašreizējais inflācijas skrējiens eirozonas valstīs iegūs ilgstošāku raksturu, zemās un pat negatīvās Centrālās bankas noteiktās procentu likmes, protams, tiks pārskatītas, tomēr izskatās, ka pašreizējā monetārā politika saglabāsies vismaz līdz šī gada beigām. Tas nozīmē, ka dažādu konservatīvo ieguldījumu – banku noguldījumu, eiro valūtā denominētu valstu un korporatīvo parāda vērtspapīru un tiem piesaistīto finanšu aktīvu ienesīgumam šogad vajadzētu saglabāties zemam.

No vienas puses, tas ir labi ekonomikai, jo tie, kuriem naudas ir vairāk, tiks stimulēti nevis veikt uzkrājumus, bet tērēt, tādējādi stimulējot tautsaimniecību, ļaujot vairāk nopelnīt uzņēmumiem, radot pamatu arī algu pieaugumam. No otras puses, tie, kuriem naudas ir vairāk, sevi ar dažādiem ilgtermiņa pirkumiem lielā mērā jau ir nodrošinājuši. Līdz ar to par naudas izvietošanu ir jādomā šā vai tā, un vajadzība pēc ienesīgiem finanšu ieguldījumiem aizvien ir aktuāla.

Palīdzīgu roku var sniegt tādi finanšu instrumenti kā uzkrājošā apdrošināšana vai ieguldījumi dažādos fondos, kas ļauj pretendēt uz daļēju iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu.

Tomēr šie ieguldījumi ir ilgtermiņa, un diezin vai kāds šobrīd var pateikt, kas notiks pēc pieciem gadiem. Turklāt, piemēram, attiecībā uz plašo ieguldījumu fondu klāstu jābūt uzmanīgiem ar dažādiem komisijas maksājumiem, jo tie var "apēst" pat pusi no peļņas un galu galā ienesīgums var neatsvērt pat inflācijas tiesu.

Viens no potenciālajiem risinājumiem ir pašiem privātajiem ieguldītājiem palielināt savas zināšanas par finanšu tirgus norisēm un mēģināt ieguldīt akciju tirgū uz savu roku. Tiesa, ieguldījumu risks ir ievērojami augstāks par vienkāršu noguldījumu bankā. Daži varbūt vīpsnās par iespējām Latvijas vērtspapīru tirgū, taču, piemēram, a/s SAF tehnika vai a/s Latvijas gāze akciju dividenžu ienesīgums salīdzinājumā ar šo uzņēmumu akciju cenu biržā pērn sasniedza apmēram 8 procentus, kas pašreizējo zemo procenta likmju laikmetā nav maz, turklāt šie uzņēmumi kopumā izceļas ar stabilu dividenžu politiku.

Top komentāri

Pipars
P
Šogad eiriks pret asv $ testēs paritāti... tāpat arī nedomāju ka akciju tirgus spēs būt aktuāls priekš investoriem... drīzāk otrādi, tas pats ir ar depozītnoguldījumiem. No riska bēgs visi... piekam bēgs totāli... Tie kas gudrāki nekustamajie ies ar līkumu... pirmskrīzes situācijā pa dārgo pirkt to kas pēc 3 gadiem būs 2-3 reizes lētāks nav prātīgi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē