Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lūkass: Jāiemācās izdzīvot bez NATO

The Economist apskatnieks un Austrumeiropas jautājumu eksperts Edvards Lūkass intervijā portālam Deep Baltic sacījis, ka pasaule tuvojas pēc-NATO (post-NATO) periodam, kas nozīmē, ka visām valstīm ir jābūt gatavām izdzīvot bez alianses.

"Es domāju, ka mēs virzāmies uz pēc-NATO vidi, un mums noteikti ir jābūt spējīgiem izdzīvot bez NATO. Pēdējo 25 gadu drošības apsvērumus ir nopietni satricinājuši, pirmkārt, Eiropas valstu mazie tēriņi aizsardzībai, otrkārt, Trampa-trīce (Trumpquake) Amerikā. Mums ir jāveido reģionālas un subreģionālas drošības vienošanās, kas ļautu mums sevi aizstāvēt," sacījis eksperts. 

Viņaprāt, Baltijas valstīm skaidrākā alianse varētu būt Baltijas-Ziemeļu ass. Eksperts norādījis - ja šai asij pievieno klāt vēl Poliju, tad kopējais iekšzemes kopprodukts ir lielāks nekā Krievijai, bet, ja pievienotu vēl Francijas un Lielbritānijas kodolpotenciālu, tad sanāktu mazais NATO, kas būtu vērā ņemams reģionālās drošības spēks. Lūkass gan piebildis, ka šajā gadījumā galvenais jautājums būtu par politisko gribu.

Viņš noraidījis ideju, ka reģionālo spēku varētu veidot Vācija un Krievija, un visas valstis, kas atrodas ap tām, jo to skaitā ir Baltijas valstis, kas to nevēlas, un Ungārija, kas ir pret kopējām aliansēm, kā arī Čehija, kas aizsardzībai tērē ļoti maz. 

Savukārt, runājot par NATO rīcību, kas, kā bieži norāda Kremlis un prokrieviskie mediji, tikai kaitina un provocē Krieviju, Lūkass atbildējis, ka NATO nevajadzētu savu drošības politiku balstīt uz jautājumu "vai tas provocēs Krieviju, vai nē". Esot nepieciešams veidot "signalizācijas sistēmas", kas neļautu Krievijai pārsteigt NATO.

 

Top komentāri

Alla Borisovna
A
Man liekas, NATO var pastāvēt arī bez ASV. Tiesa, tad šī sistēma kļūs reģionālāka un vairāk attieksies uz Eiropu.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
>haha< ar Krieviju var runāt tik idioti ! Jo Krievija NEKAD nevienu vienošanos nav pildījusi !
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
zvirbulēns: ".... Latvijai ar steigu jāgatavo un jānoslēdz divpusēji līgumi ar ASV, Lielbritāniju, Vāciju, . . . . . " Tiešām, zvirbulēn? Un, ko ta' Latvija liks pretī tais "divpusējos līgumos" - tos lupatlašu zemessargus, par kuriem tepat Dienā vakar bija lasāms???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē