Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nebūt ķīlniekiem

Lasot ziņas par deputātu priekšlikumiem nākamā gada budžeta izdevumu daļā, iedomājos, vai droši vien labu gribošie parlamentārieši paši apzinās, cik pazemojošā situācijā viņi var nostādīt aplaimotos. Jo, manuprāt, ir pazemojoši, ja visnotaļ vērtīgu kultūras vai sociālo projektu iecerētājiem jārēķinās ar šķībiem skatieniem – ā, jūs to naudu dabūjāt pa "sētas durvīm".

Jūs dabūjāt, citi nedabūja, jums laikam ir kādas īpašas "attiecības" ar politiķiem. Veids, kādā nauda tiek piešķirta, grauj naudas izlietojuma reputāciju – bez pašu saņēmēju vainas.

Tomēr baidos, ka pazemotā stāvoklī ir krietni vairāk cilvēku šajā valstī, mani ieskaitot. Jo pazemojošs ir ķīlnieku stāvoklis, kādā mēs esam. No vienas puses, ir neapstrīdami, ka Krievija ir ieinteresēta Latvijas iekšpolitiskā destabilizācijā. Tai ir izdevīga sabiedrības šķelšanās, apātija, rūgtums. No otras puses, apziņa par šo interesi dzen mūs kā politiskus subjektus pašcenzūrā. Tiek apelēts pie mūsu vēlmes, lai Latvija nemaina ģeopolitisko orientāciju, nezaudē iegūtās un jau tik pierastās brīvības, pretī prasot nedumpošanos. "Jūs taču negribat, lai...". Protams, ka negribu. "Nešūpojiet laivu, tas nāk par labu tikai...". Jā, zinu. "Mēs neesam tādā situācijā kā, piemēram, Grieķija vai Spānija, viņi var atļauties asus sociālus protestus, mums ir pavisam cita situācija..." Jā, zinu. Un respektēju. Tomēr tas nemazina pazemojošo sajūtu, ka esi ķīlnieka lomā.

Līdz ar to, manuprāt, viens no svarīgākajiem uzdevumiem tai sabiedrības daļai, kas nav kļuvusi pilnīgi apātiska, ir domāt par to, kā no šīs ķīlnieku situācijas izkļūt. Spekulēt ar manu, tavu, jūsu emocionālu pieķeršanos (iztiksim bez skaļiem vārdiem!) šai teritorijai nav godīgi. Nav godīgi prasīt, lai es izliekos neredzam vai pieņemu nesakritību starp svētku runu retoriku un reālo elites (ne tikai politiskās!) pašapmierinātību, jo, redz’, pretējā gadījumā... neatkārtošos. Man personīgi pat nav pretenziju pret kādu konkrētu partiju vai politiķi, mani vienkārši neapmierina ķīlnieka situācija.

Man arī nav ierosinājumu par protesta formām. Arodbiedrības ir sevi diskreditējušas, sasaistoties ar konkrētām partijām. Baznīcai ir sava, specifiska dienas kārtība (tas nav pārmetums), un tā nevar kļūt par autoritāti – mobilizācijas centru politiskam protestam, kā tas noticis citās zemēs. Tēlaini izsakoties, logu dauzīšana galīgi nav risinājums. Risinājums nav arī demonstratīva muguras pagriešana, dažādu formu eskeipisms. T. s. protesta kustību mīnuss ir tas, ko Slavojs Žižeks ironiski sauc par "un kas notiek nākamajā dienā?". Jādomā. Tomēr ir vērts sākt kaut ar to, ka psiholoģiski atteikties no ķīlnieka lomas

Top komentāri

Redz,
R
bija tāda pasaka par valdnieku, kurš cēla nodokļus tautai un sūtīja pēc katras nodokļu pacelšanas savus dienderus noskaidrot, kā uz to reaģē tauta. Kamēr tauta niknojās, lamājās, protestēja, valdnieks lika nodokļus celt vēl un vēl. Kad nu viņa ziņotāji teica, ka tauta smejas un danco pēc kārtējās nodokļu celšanas, valdnieks deva rīkojumu nodokļus krasi samazināt. Man jau šķiet, ka nupat jau mūsu valdīklām būtu pēdējais laiks saprast, ka tauta jau kādu labu laiciņu to vien dara kā skaļi ņirdz!
Diemžēl
D
Tak pajautājiet, kā jūtas konkrēto pilsētu iedzīvotāji, kuru mēri caur savām partijām dabūjuši naudu projektiem. To, kādā ceļā nākusi nauda, lielākā daļa pat nezina, bet mēri šādā veidā būvē sev pārvēlēšanas kampaņu. Un griež tik lentītes. Kauna sajūtas nav ne tad, kad naudu prasa, ne tad, kad to dabū. Vēl par to izlielās un jūtas apsviedīgi, ietekmīgi un lepni. Aptaujājiet mērus un pilsētas iedzīvotājus, kas dabūja kvotu naudu šajā un iepriekšējos gados - būs jautri, ja vien nebūs ļoti skumji. Cilvēku spēja racionalizēt negodprātīgu rīcību ir apbrīnojama.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē