Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Patīkami turpina pārsteigt tieši apstrādes rūpniecības izaugsme

Oktobris rūpniecībai ražīgs mēnesis

Pēc ne pārāk iedvesmojošajiem trešā ceturkšņa IKP datiem oktobra rūpniecības dati iepriecina. Šā gada oktobrī, salīdzinot ar 2015. gada oktobri, rūpniecības produkcijas izlaide ir palielinājusies par 6,7%. Ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā bija 7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē 9,8 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē 5,1 % apmērā.

Apstrādes rūpniecības labie rezultāti balstās lielāko nozaru - pārtikas produktu, koksnes un koka izstrādājumu un gatavo metālizstrādājumu - ražošanas kāpumā. Pieaugums bija vērojams arī farmācijas produktu, automobiļu, piekabju, datoru, elektrisko iekārtu ražošanā. Savukārt kritumu piedzīvoja apģērbu, tekstilizstrādājumu un ķīmijas produkcijas ražošana, kā arī kuģu būve un remonts.

Apstrādes rūpniecības izaugsme turpina patīkami pārsteigt. Protams, ir nozares, kur situācija saglabājas ļoti saspīlēta un tuvākajā laikā būtiskas izmaiņas varētu izpalikt. Tas saistās gan ar zaudētajiem tirgiem – Krievija un citas NVS valstis -, gan sarežģījumiem globālajā tirgus konjunktūrā – kuģu remonts un būve.

Nozares saglabās mērenu izaugsmes tempu, jo eirozonas noskaņojuma rādītāji ir uzlabojušies, kas norāda uz izaugsmes turpmāk atgūšanos, uzlabojot eksporta iespējas. Taču šajā kontekstā jāpiezīmē, ka augsto energoresursu cenu jautājuma risinājums ir atlikts, bet energoietilpīgie uzņēmumi, piemēram, metālapstrādē, ziņo par ražošanas sašaurināšanu. Tādēļ nozares attīstības interesēs risinājums ir jārod ātrāk, jo tas apgrūtina jaunu investīciju piesaistīšanas iespējas. Pašreizējā zemā investīciju aktivitāte ir viens no nākotnes izaugsmes un konkurētspējas riskiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē