Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pēc Tajāni uzvaras EP prezidenta vēlēšanās Mamikins prognozē situācijas pasliktināšanos ES

Pēc Eiropas Parlamenta (EP) prezidenta vēlēšanām, kurās uzvaru guva Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas pārstāvis Antonio Tajāni, deputāts Andrejs Mamikins (Saskaņa) prognozē situācijas pasliktināšanos ES, kā arī pašā EP.

Kā aģentūru LETA informēja politiķa birojā, Mamikina ieskatā Tajāni ievēlēšana EP prezidenta amatā ir noslēgusi labējo partiju aizsākto varas pārņemšanu ES. "Tagad viņi kontrolē trīs visnozīmīgākos ES amatus - Eirokomisijas prezidenta, Eiropadomes un, sākot ar šo brīdi, arī Eiroparlamenta prezidenta posteni," pauž Mamikins.

Viņa ieskatā EP vadītāja vēlēšanas izvērtās par ārkārtīgi skarbu notikumu. Turklāt, kā atgādināja politiķis, agrāk vislielākās EP politiskās grupas - ETP un Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa - savā starpā vienojās par to, kurš nākamos divus gadus ieņems priekšsēdētāja krēslu.

Deputāts arī norādījis, ka iepriekš izveidotā koalīcija, ir sabrukusi, un divi galvenie kandidāti, Tajāni un sociālistu grupas pārstāvis Džanni Pitella, stājās viens pretī otram sīvā cīņā, cenšoties rast atbalstu mazākajās politiskajās grupās, kā arī veica aktīvu darbu individuālo deputātu starpā.

Par izšķirošām kļuva Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas balsis, skaidroja Mamikins, norādot, ka tas notika pēc minētās grupas līdera - Beļģijas ekspremjera Gija Ferhofštada iniciatīvas.

"Viņš vēlas pārstāvēt EP Lielbritānijas un ES Brexit pārrunās. Kā zināms, šim procesam ir piekalta daudzu plašsaziņas līdzekļu uzmanība, tās spožajos staros vēlas pagozēties arī liberāļu līderis. Viss norāda uz to, ka šis fakts kļuva par galveno strīdus ābolu," uzskata politiķis.

Noslēgumā Mamikins pauda pārliecību, ka vēlēšanu rezultāts un labējo partiju īstenotā "privatizācija" negatīvi ietekmēs stabilitāti ES, kā arī EP. "Īpaši nepatīkamas sekas varēsim vērot EP sociālo iniciatīvu jomā," norādīja politiķis.

Kā ziņots, par EP jauno prezidentu otrdien ievēlēts Itālijas konservatīvo pārstāvis Tajāni, kurš pārspējis sociālistu izvirzīto Pitellu. Tajāni ceturtajā kārtā ieguvis 351 balsu.

Pirms tam Tajāni guva pārliecinošu uzvaru visās trijās iepriekšējās balsošanas kārtās, uzveicot Pitellu, bet pārējie četri kandidāti katrā kārtā saņēma vien dažus desmitus balsu un pēc trešās kārtas atkrita.

Tajāni atbalstīja arī liberāļu frakcija Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), kas ar ETP noslēdza vienošanos par sadarbību nolūkā vērsties pret populistiem un eiroskeptiķiem.

Tajāni amatā nomaina vācieti Martinu Šulcu, kurš pārstāvēja sociālistu frakciju.

Ar Tajāni uzvaru konservatīvo rokās nonākuši visi trīs augstākie ES amati, jo Eiropas Komisijas prezidents krēslu ieņem Žans Klods Junkers, bet Eiropadomes prezidents ir Donalds Tusks. Viņi abi arī nākuši no ETP.

Top komentāri

Nu, ja Mamīkinam SLIKTI,
N
tas īstenībā nozīmē LABI. Šādi mamīkini un gribules ir kauna traips visai latviešu valstij un tautai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē