Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Īsti nesaprotu, kāda skāde notikusi, ja sabiedrība uzzinājusi VID iespējamo vadītāju personības.

Zanders: Laiks vainīgs vai apģērbs?

Valsts kancelejas vadītājs vakar pavēstīja, ka tiesībsargājošajām iestādēm ir lūgts izvērtēt, kā ir notikusi informācijas noplūde par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātiem. Manuprāt, tā ir kļūdaina reakcija.

Pirmkārt, informācijas noplūdes ir notikušas, notiek un notiks visās valstīs, pat ne sevišķi demokrātiskās (daudzi gadījumi Krievijā, Ķīnā utt.). Pukoties par to ir līdzvērtīgi laika apstākļu lamāšanai. Otrkārt, informācijas noplūdes patiešām ir nevēlamas un šādi gadījumi izmeklējami, ja runa ir par, piemēram, valsts rīcības plāniem kādās tiesvedībās, nacionālās pozīcijas aizstāvēšanu diskusijās ar citām ES dalībvalstīm vai ar militāro jomu saistītās tēmās. Īsti nesaprotu, kāda skāde notikusi, ja sabiedrība uzzinājusi VID iespējamo vadītāju personības. Šie cilvēki rezultātā pakļauti kaut kādam spiedienam un stresam? Atvainojos, ja viņi nav tam gatavi, tad nevajag kandidēt uz šādu posteni. Tas apgrūtina pašu izvēles procesu, jo atkal ir spiediens – tikai šoreiz uz atlases komisiju vai ministri? Ko tad nu visi tik vājiem nerviem mums te elitē gadījušies? Tad tā nav laba zīme par pašiem lēmumu pieņēmējiem.

Informācijas noplūdes ir problēma, bet, manuprāt, citā aspektā. Neieslīgstot detaļās, atgādināšu, ka savulaik ilgstošā periodā informācijas noplūdes bija būtiska mana kā žurnālista (vai, precīzāk, izdomāta radio tēla) darba sastāvdaļa. Līdz ar to, vērtējot tēmu no šīs "frontes" puses, manuprāt, svarīgākais ir tas, cik adekvāti pats žurnālists novērtē noplūdinātās informācijas (?) kvalitāti un savu vietu. Uzreiz jāsaka, ka pašam tas ne vienmēr izdevās. Proti, problēma ir ne tik daudz noplūdināta informācija, cik piespēlētas puspatiesības, ceturtdaļpatiesības un pilnīga dezinformācija. Kaut kā tāda tālāka translēšana gan saduļķo informatīvo telpu ar nepārprotami sliktām sekām. Savukārt īstenībai atbilstoša informācija, pat ja izskanējusi, pēc kāda domām, pilnīgi nelaikā, nevar būt kaut kas nevēlams. Tātad žurnālistam – par spīti laika trūkumam, paša ambīcijām utt. – ir jāmēģina saprast "noplūdinātā" kvalitāte. Plus – viņam ir skaidri jāapzinās, ka pilnīgi tāpat vien, «taisnības vārdā», informācijas noplūdināšana gandrīz nekad nenotiek. Tas nenozīmē, ka no tās ir jāatgaiņājas, – vienkārši ir jāsaprot, ka tu pats sev vari likties baigais «racējs», bet gan jau ar tevi arī manipulē. Ja žurnālists šo nepatīkamo patiesību neignorē, ja viņš cenšas saprast «labvēļa» motivāciju, noplūdinot informāciju, pastāv iespēja, ka gala rezultāts informatīvajā telpā ir korekts.

Atslēga ir žurnālistu izpratnē, nevis izmeklēšanas iestāžu iesaistē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē