Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zivjrūpnieks Babris piesakās pašvaldību vēlēšanās

Ir cilvēki, par kuriem saka: nav uz mutes kritis. Nevar nosēdēt mierā. Lien uz ecēšām. Par iemesliem, kāpēc uzņēmēji nevar distancēties no politikas, par Singapūras modeļa lietošanu Latvijas apstākļos un elites atbildību uzņēmējs Arnolds Babris sarunā ar Māri Zanderu

Fragments no intervijas:

"Zivrūpnieks Babris" sabiedrības daļā, kas interesējas par biznesu Latvijā, zināms gana labi, bet dažkārt ļaudis samulst – pag’, tas ir tas pats "bijušais sābists Babris"? Kā specdienestu, šajā gadījumā Satversmes aizsardzības biroja, augsts darbinieks kļūst par uzņēmēju?

Sāksim ar to, ka uz specdienestu es jau atnācu no rūpniecības. 1983. gadā pabeidzu Rīgas Jūrskolu, vairākus gadus nostrādāju vietējā upju kuģniecībā, jo, lai gan bija iespēja arī iet jūrā, man tolaik jau bija ģimene, un likās pareizāk, ka palieku krastā. Pēc tam biju galvenais inženieris vēl vienā uzņēmumā, līdz tā direktors to nolaida līdz maksātnespējai, es paliku bez darba, un daži paziņas ieteica aprunāties ar Juri Vectirānu, kas strādāja pie Latvijas Drošības dienesta izveides.

Savukārt, ja tavs jautājums ir saistīts ar to, ka tās – drošības dienesti un bizness – ir it kā atšķirīgas sfēras, man jāsaka, ka viss atkarīgs no konkrētā cilvēka domāšanas plastiskuma. Ja tu māki, piemēram, analizēt informāciju, tu vari būt gan uzņēmējs, gan politiķis, gan specdienestu darbinieks.

Tātad tuvojas pašvaldību vēlēšanas, un, cik saprotu, tu atkal nevari palikt mierā.

Jā. Es strādāju, lai Latvijas Reģionu apvienības Rīgas nodaļa labi nostartētu tajās.

Šī organizācija – vismaz ja paskatās uz frakciju Saeimā – ir tāda raiba, kas nav pārmetums, bet... Kas tev liek domāt, ka pašvaldību vēlēšanās Rīgā šiem cilvēkiem veiksies?

Pirms Saeimas vēlēšanām, atceries, tika apgalvots, ka viņi neiekļūs Saeimā, bet netika pienācīgi novērtēti vairāki faktori.

Piemēram, Artuss Kaimiņš.

Es viņa ietekmi uzskatu par pārvērtētu. Lai kā arī būtu, skaties – par Saskaņu balso t. s. krievvalodīgie. Bet a) puse no viņiem nav krievi, b) ne visi ir sajūsmā par Ušakova prokremlisko pozīciju. Es domāju, ka ukraiņi, poļi, baltkrievi par viņu vairs nebalsos. Kontekstā ar notikumiem Ukrainā, domāju, ka par Saskaņu vairs nebalsos arī tie latvieši, kas balsoja, šādi protestējot pret valdošo koalīciju valsts līmenī. Vienotībai reitings ir lejā – tātad ir niša. "Zaļajiem zemniekiem" Rīgā nekad nav bijuši labi rezultāti. "Nacionāļiem" ir savs, stabils elektorāts, mēs uz to nepretendējam. Īsi sakot, es domāju, ka "reģionāļiem" ir gana labas izredzes.

Vismaz no tā, ko sarunas ietvaros esmu dzirdējis, nekāds liberālisms piedāvāts netiks.

Kāpēc Rietumi līdz šim ir funkcionējuši vairāk vai mazāk veiksmīgi – lai gan arī tur politiķi ir dažādi? Tāpēc, ka vienmēr aiz politiķiem – konservatīviem, liberāliem utt. – ir stāvējuši oligarhi. Ar burkānu un pātagu. Nu šī kārtība ir izjaukta, un politiķi ir aizgājuši populisma virzienā. Partiju nosaukumiem – un Latvijā mēs to labi redzam – nav nozīmes. Un nav neviena, kas šo braukšanu grāvī aptur.

Visu interviju lasiet trešdienas, 26. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē