Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Konstatēta būvmateriālu izplatītāju dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

1,6 miljonu eiro soda nauda uzņēmumiem Knauf un Norgips

Konkurences padome (KP) piemērojusi 1,6 miljonu eiro naudas sodu būvmateriālu izplatītājam SIA Knauf un Knauf uzņēmumu grupā ietilpstošās SIA Norgips mātessabiedrībai Norgips Polijā, aģentūru LETA informēja KP.

KP konstatējusi vienas uzņēmumu grupas divu būvmateriālu izplatītāju dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumus.

Lietas izpētes laikā KP konstatēja, ka abi uzņēmumi vismaz no 2009.gada līdz 2014.gadam saviem klientiem - lielākajiem būvmateriālu mazumtirgotājiem - piemērojuši lojalitāti veicinošu atlaižu sistēmu, kas ierobežoja mazumtirgotāju iespējas izvēlēties citus piegādātājus un kavēja pārkāpumā sodīto uzņēmumu konkurentu ienākšanu tirgū.

Par šādas lojalitāti veicinošas atlaižu piemērošanas prakses īstenošanu dominējošā stāvoklī esošajiem uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 1,6 miljonu eiro apmērā.

Kā aģentūrai LETA norādīja uzņēmuma Knauf valdes loceklis Darjus Meškotis, patlaban uzņēmums vēl nevar sniegt komentārus, kā arī nevar zināt, vai uzņēmums maksās tam piemēroto sodu, vai arī pārsūdzēs KP lēmumu. "Knauf" neesot skaidrs, kāds tieši ir tā nodarījums.

"KP lēmumu saņēmām 24.oktobrī plkst.16.30, bet tā saņemšanu apstiprinājām vakar, 25.oktobrī, plkst.10.09. Tā kā KP lēmums sagatavots uz vairāk nekā 100 lapaspusēm, tad atbildi varēsim sniegt pēc lēmuma izskatīšanas, ar ko patlaban jau nodarbojas mūsu juristi. Tad, cerams, sapratīsim, ko mums pārmet KP, pēc tam attiecīgi lemsim par adekvātu rīcību turpmāk," teica Knauf valdes loceklis.

Viņš piebilda, ka skaidrība par uzņēmuma pozīciju šajā lietā varētu būt līdz pirmdienai, 31.oktobrim, kad uzņēmums varētu izplatīt paziņojumu medijiem.

KP atklāja, ka abi uzņēmumi vismaz no 2009.gada līdz 2014.gadam klientiem - lielākajiem būvmateriālu mazumtirgotājiem, piemēram, Depo, K-Rauta, Krūza, Kurši u.c., - piemērojuši lojalitāti veicinošu atlaižu sistēmu, kas ierobežoja mazumtirgotāju iespējas izvēlēties citus piegādātājus un kavēja pārkāpumā sodīto uzņēmumu konkurentu ienākšanu tirgū. KP norāda, ka konkurenci ierobežojošās atlaižu sistēmas noteikumi ilgstoši radīja motivāciju mazumtirgotājiem prioritāri iepirkt Knauf grupas uzņēmumu ģipškartonu un citus šīs grupas uzņēmumu ražotos un izplatītos būvmateriālus pēc iespējas lielākā apjomā.

KP pārstāvis Jānis Račko žurnālistiem šodien stāstīja, ka katram mazumtirgotājam piemērotā atlaide bijusi atšķirīga, taču tā bija līdz 9%. "Atlaides katram mazumtirgotājam bija atšķirīgas, un, lai arī tās bija nelielas, tomēr uz kopējā ģipškartona produkcijas apgrozījuma fona atlaide bija liela," sacīja Račko.

Račko stāstīja, ka uzņēmumi sodīti par to piemēroto lojalitātes atlaižu sistēmu, kas būtiski ierobežoja konkurenci. "Atlaižu piemērošana nav uzskatāma par pārkāpumu, tomēr konkurenci ierobežojošās lojalitātes atlaides pēc būtības bija apbalvojums mazumtirgotājiem par to, ka tie neiegādājās ģipškartonu un citus būvniecības materiālus no alternatīviem kanāliem," stāstīja KP pārstāvis.

KP sodīja uzņēmumus, jo Knauf un Norgips piemērotās atlaides ierobežoja mazumtirgotāju izvēli un piekļuvi citiem ģipškartona piegādātājiem Latvijā, kā arī kavēja konkurentu piekļuvi ģipškartona izplatīšanas tirgum, tādā veidā kopumā kavējot konkurences attīstību tirgū. Vienlaikus tas ļāva Knauf un Norgips aizsargāt un noturēt savas pozīcijas tirgū un dominējošo stāvokli.

Par šādas lojalitāti veicinošas atlaižu piemērošanas prakses īstenošanu dominējošā stāvoklī esošajiem uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 1,6 miljonu eiro apmērā. Naudas sods uzņēmumiem aprēķināts līdz 5% no uzņēmumu iepriekšējo gadu apgrozījuma. Knauf piemērots naudas sods 965 548 eiro apmērā, bet Norgips māteskompānijai Norgips sp.z.o.o. - 655 850 eiro sods.

Abi uzņēmumi KP uzlikto sodu var pārsūdzēt tiesā, tomēr tiesiskais pienākums paredz pēc KP lēmuma saņemšanas pārtraukt konkurenci ierobežojošo un lojalitāti veicinošo atlaižu piemērošanu.

KP pirmā analītiskā departamenta direktore Jūlija Linkeviča stāstīja, ka mazumtirgotāju atbildība minētajā lietā netika vērtēta, jo izmeklēšanā galvenā uzmanība tika pievērsta uzņēmumiem, kas ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli.

"Mazumtirgotāju atbildība netika vērtēta, šajā lietā arī nevērtējām, par cik sadārdzinājās cena galapatērētājam. Taču izpēte vēl tupinās, un nākamgad varētu tapt zināms, cik adekvātas bija produkta cenas uzņēmumu dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas rezultātā. KP vēl skaidros, kāda bija šīs darbības ietekme uz gala cenām un ietekme uz patērētājiem," uzsvēra Linkeviča.

Ar jaunāko informāciju papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas