Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Labdaris.lv zaudē sabiedriskā labuma organizācijas statusu, izvērš darbību Krievijā

Biedrībai Latvijas Labdaru Asociācija Labdaris.lv (Labdaris.lv) nopietnu pārkāpumu dēļ nolemts atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, un vairākas Latvijas bankas slēgušas vai nav atļāvušas tai atvērt kontus, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums de facto.

Piemēram, banka Citadele aizdomīgu finanšu darījumu dēļ februārī slēgusi Labdaris.lv kontus, tāpat rīkojusies Swedbank, bet jau iepriekš konta atvēršanu biedrībai atteikusi SEB banka.

Par Labdaris.lv finansēm vairākas pārbaudes veicis Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas nav spējis gūt pārliecību, ka visi biedrības administrētie ziedojumi sasnieguši norādīto mērķi.

Kā vēstīja de facto, Labdaris.lv vadītājs Aleksandrs Čistovs uzbūvējis paša vadītu firmu un biedrību tīklu, kas sniedz pakalpojumus organizācijai Labdaris.lv. Līdz ar to arī labumu no ziedotāju naudas guvis arī pats Čistovs, raidījumam apstiprināja VID Nodokļu pārvaldes direktors Juris Gaiķis. Savukārt Finanšu ministrijas pārstāve Irita Lukšo atzina, ka Labdaris.lv finanšu plūsma ir neizsekojama.

Čistova firmu darbinieki, kas strādājuši ar Labdaris.lv projektiem, šajā pavasarī pārstājuši saņemt algu. To, ka ar biedrību saistītie uzņēmumi nav pienācīgi maksājuši atlaistajiem vai aizgājušajiem darbiniekiem, apstiprinājušas arī Valsts darba inspekcijas pārbaudes.

Vienlaikus Čistovs sācis darbību Krievijā ar jaunu fondu Fond Rossii. de facto sazinājies ar septiņām ģimenēm no Krievijas un citām NVS valstīm, kuru stāsti bijuši redzami Fond Rossii un Labdaris.lv mājaslapā. Dažas no ģimenēm apgalvojušas, ka vērsušās pēc palīdzības pie Latvijas organizācijas Labdaris.lv un pat nezinājušas, ka līdzekļus viņiem vāc arī interneta vietnē fondrosii.ru, dažos gadījumos Fond Rossii vai Labdaris.lv mājaslapā atrodamā informācija arī bijusi novecojusi. Teju visi raidījuma uzrunātie vecāki atzinuši, ka jau saziedoto naudu gaidījuši mēnešiem un nedēļām ilgi.

Kāda bērna māte intervijā LTV pastāstīja, ka par līdzekļu vākšanu nemaz nezinājusi. Sākotnēji viņa tiešām vērsusies pēc palīdzības Ladbaris.lv, bet drīz pēc tam savu lūgumu atsaukusi, jo paguvusi līdzekļus savākt pati. Māte nezinājusi, ka informācija par dēlu nokļuvusi pie Krievijas fonda Fond Rossii, jo viņa vērsusies Latvijas organizācijā.

Tagad gan Fond Rossii vadība, gan Čistovs noliedz jebkādu Krievijas organizācijas un Labdaris.lv sasaisti, taču de facto apgalvoja, ka sākotnēji tieši Čistovs bijis minēts ka Krievijas fonda dibinātājs.

Jau iepriekš vairāki plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka biedrības Labdaris.lv organizētā ziedojumu vākšana sadarbības partneriem raisījusi aizdomas par negodprātīgu un neētisku rīcību. Vasarā VID sāka auditu minētajā organizācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas