Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Kaimiņzemē trūkst medikamentu, Latvija sniedz palīdzīgu roku to piegādē

Igaunija lūdz pretgripas zāles

Saslimstība ar gripu Igaunijā šogad izvērsusies neplānotā apjomā, Dienai norāda kaimiņzemes Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Illars Kaljumee. Šī iemesla dēļ strauji izsīkst recepšu medikamentu krājumi. Lai neiedzīvotos situācijā, kad sasirgušajiem pacientiem nav pieejamas zāles, Igaunija lūgusi sniegt palīdzīgu roku citām valstīm, arī Latvijai. Tas, ka slimības izplatība pavisam netālu ir negaidīti intensīva, liek jautāt, vai arī mums nevajadzētu satraukties, tomēr eksperti teic, ka bažām nav pamata.

"Patiesībā tas, ka mums radās konkrētu medikamentu trūkums, ir iepriecinoša ziņa," ir pārliecināts Kaljumee. "Proti, zāles, kas draudēja visai drīz izbeigties, ir medikaments, ko izraksta pacientiem pašā slimības sākuma posmā, lai apstādinātu tālāku vīrusa izplatību. Mēs jau vairākus gadus mācījām saviem ārstiem, lai tie biežāk izrakstītu konkrēto medikamentu, un beidzot tas ir rezultējies reālā darbībā. Pēc mūsu datiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ārstu aktivitāte šā medikamenta izmantošanā ir palielinājusies teju piecas reizes," viņš paskaidro.

Igaunijas VM, plānojot zāļu iegādi, ņem vērā iepriekšējo gadu pieredzi. Pērn gripas sezona sākusies mēnesi vēlāk nekā šogad, turklāt bijusi krietni zemāka ārstu aktivitāte zāļu izrakstīšanā. Tagad medikamentu krājumi plānoti atbilstoši, tomēr sākuši izsīkt.

Kaljumee norāda, ka, lai gan gripas izplatība ir pārsniegusi plānoto apjomu, par epidēmiju Igaunijā vēl netiek runāts. Slimnieku skaits pagājušās nedēļas beigās sasniedza 2,5 tūkstošus, kopumā šai sezonā reģistrēti 23 letāli gadījumi. "Pavisam ierasta gripas sezona, es pat teiktu, ka situācija ir mierīga. Esam sasnieguši augstākos rādītājus, manuprāt, situācija vairs nepasliktināsies. Lai gan bija nelieli sarežģījumi ar medikamentiem, nu mēs situāciju kontrolējam. Pateicamies arī Latvijai par sniegto palīdzību," saka Kaljumee un piebilst, ka zāļu krava no mums Igaunijā ieradusies pagājušajā ceturtdienā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 6. februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas