Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Pie vainas klimatiskie apstākļi

Melnajiem stārķiem šogad nesokas ligzdošana

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un uzņēmuma Latvijas valsts meži rīkotajā īpaši aizsargājamās putnu sugas melno stārķu monitoringā konstatēts, ka šogad nelielais nokrišņu daudzums ir nelabvēlīgi ietekmējis melno stārķu barošanās iespējas un ligzdošanas sekmes, portālu Diena.lv informē DAP.

Šogad monitoringa ietvaros valsts mežos pārbaudītas 280 melno stārķu ligzdošanas vietas, noteikta to apdzīvotība un ligzdošanas sekmes.

Pēc novērojumu datu sākotnējas analīzes jāsecina, ka kopumā izperēto mazuļu skaits ir ievērojami mazāks nekā iepriekšējā gadā un šī sezona melnajiem stārķiem uzskatāma par nesekmīgu. Lai arī daudzas ligzdas bija apdzīvotas un to teritorijā uzturējās pieaugušie putni, perējums izpalicis. Pat daudzas tā saucamās "labajās ligzdās", kurās vairāk nekā desmit sezonās ik gadu bijuši trīs līdz pieci jaunie putni, šogad bijušas tukšas. Lielā mērā tas skaidrojams ar šīs sezonas klimatiskajiem apstākļiem. Ar nelielām reģionālām atšķirībām kopumā visā Latvijas teritorijā pavasarī un vasarā bija maz nokrišņu. Daudzas mazās upītes, strauti un dīķi izžuva. Līdz ar to šajās ūdenstilpēs dzīvojošās zivis un vardes, kas ir stārķu nozīmīgākā barība, gāja bojā. Trūcīgā barības bāze tiešā veidā ietekmēja iespējas izbarot mazuļus un likumsakarīgi arī ligzdošanas sekmes.

Taču lielam satraukumam nav pamata, uzsver DAP. Līdzīgi pētījumi liecina, ka šāda epizodiska krīze, ja vien tā regulāri neatkārtojas, ilgtermiņā neatstāj būtisku negatīvu ietekmi uz populāciju kopumā. Tomēr arī turpmāk ir rūpīgi jāseko līdzi šī Latvijas dabas retuma dzīves gaitām, lai nepieciešamības gadījumā varētu laicīgi veikt atbalsta pasākumus šo noslēpumaino putnu populācijas saglabāšanai.

Melno stārķu populācijas saglabāšanai galvenās pūles veltītas dabisko zināmo ligzdošanas vietu aizsardzībai. Taču papildu tiek būvētas arī mākslīgās ligzdas, kuras stārķi labprāt aizņem. Šajā sezonā no sertificētu putnu ekspertu 24 mākslīgi uzbūvētajām ligzdām sešās tika konstatēta sekmīga ligzdošana. Šogad valsts mežos atrastas arī septiņas līdz šim nezināmas melno stārķu ligzdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas