Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Ar oficiālas elektroniskās saziņas ieviešanu, ko plānots nodrošināt caur platformu Latvija.lv, sola būtiski samazināt birokrātisko slogu

Obligāta e-pastkastīte, ļaušot taupīt

Sākts darbs pie tā, lai iedzīvotāji un uzņēmēji saziņai ar iestādēm izmantotu valsts piešķirtu e-adresi. Arī šis projekts izmaksās miljonus un darāmā vēl daudz, tomēr atbildīgās personas apgalvo, ka šis nebūšot kārtējais neveiksmīgais e-projekts.

Jau vairākus gadus tiek runāts par to, ka saziņai ar valsts un pašvaldību iestādēm nepieciešama arī digitāla platforma, ne vien papīra formāta vēstules. Šobrīd jau sakārtoti likumi, lai to nodrošinātu, un sākts reāls darbs pie platformas izstrādes. Plānots, ka pirmo valsts sniegto e-adresi varēs reģistrēt 2018. gada vidū. Lai gan līdz tam vēl ir gana darāmā, atbildīgās personas pārliecinātas, ka nav pamata bažām par projekta neizdošanos, kā tas līdz šim ne reizi vien piedzīvots ar citiem e-risinājumiem.  

Ikvienam iedzīvotājam no 2018. gada vidus pakalpojums būs brīvprātīgs, tāpat tas neobligāti sākotnēji būs arī uzņēmējiem, savukārt no 2020. gada viņiem būs jāreģistrējas obligātā kārtā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Gatis Ozols stāsta, ka princips ir vienkāršs – cilvēki autentificēsies portālā Latvija.lv un varēs tur aktivizēt pastkastīti, kur turpmāk saņemt visus sev adresētos ziņojumus no valsts un pašvaldību iestādēm. Lai uzzinātu par to, ka pienākusi vēstule, būs paziņojums uz privāto e-pastu, šobrīd vēl tiek lemts arī par iespēju saņemt informatīvu īsziņu.  

Projekta izstrādē vairākkārt aktualizējies jautājums par tā lietderību, proti, kāpēc nepieciešams veidot jaunu platformu, ja gandrīz katram jau ir privātais e-pasts, kuru tad arī varētu reģistrēt sūtījumu saņemšanai. "Par šo aspektu bija daudz diskusiju, pamatā izvēle par labu šādam risinājumam ir tāpēc, ka e-pastos nevar sūtīt informāciju, kas satur, piemēram, personas datus. Tie būtu jāšifrē, un tad katram datorā vajadzētu speciālu programmu, kas ļautu tos lasīt. Šis te būs drošs un ērts veids visiem," bažas kliedē Ozols.

Līdzīgās domās ir arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks informācijas tehnoloģiju jautājumos Guntars Krasovskis: "Šis risinājums nav tikai prieka pēc, lai valsts varētu izveidot kaut ko jaunu, ir pietiekami augsti standarti personas datu aizsardzības prasību ievērošanai. Citādā veidā aizgādāt informāciju droši ir pagrūti. Jā, pirmajā acu uzmetienā tas varētu šķist neracionāli, taču datu aizsardzības kontekstā diezgan pamatoti."

Visu Ineses Liepiņas rakstu lasiet otrdienas, 15. novembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas