Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Putnu gripa pietuvojusies Latvijai

Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs atklāts bīstamais putnu gripas vīruss, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka ir pamats satraukumam arī Latvijā, sestdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Šonedēļ Eiropā konstatēti jauni putnu gripas uzliesmojumi. Kādā Nīderlandes fermā pēc vīrusa atklāšanas nokauti gandrīz 190 000 pīļu. Turklāt putnu gripa atklāta arī Somijā, Ālandu salās, kas ir pavisam netālu no Igaunijas. Mūsu kaimiņvalsts dienesti jau nopietni gatavojas iespējamībai, ka putnu gripa varētu nokļūt arī Igaunijā. Pirms tam tā atklāta jau Zviedrijā, Dānijā, Polijā - kopumā jau 11 ES valstīs.

“Pēdējais gadījums Somijā, Ālandu salās, ir dikti neraksturīgs šim gada laikam, kad migrējošie putni ir nonākuši tik augstu uz ziemeļiem, līdz ar to draudi pastāv, bet mēs ceram, ka ātrāk par pavasari putnu gripa līdz mums nenonāks,” komentēja PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības nodaļas vadītāja Madara Stinka.

Par situāciju PVD jau sākusi informēt Latvijas putnu audzētājus. Arī iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par gadījumiem, kad vienviet tiek atrasti vairāki beigti savvaļas putni.

“Mājputnu turētājiem jāievēro biodrošības pasākumi, negaidot pavasari, nepieļaut mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, kas ir lielākais drauds, jo savvaļas putni ir šī putnu gripas vīrusa nēsātāji arī ziemā,” teica Stinka.

Ja saimniecībā tiek atklāts putnu gripas vīrus, jānokauj pilnīgi visi mājputni.

Tamāras Razuvājevas saimniecība Jaunliepas nodarbojas ar vistu, pīļu un zosu audzēšanu. Saimniecībā ir 3000 dažādu sugu putnu. Līdzīgi kā pirms astoņiem gadiem, kad Eiropā plosījās putnu gripas vīruss, arī tagad Latvijas putnu audzētājiem ir trauksmains laiks, tomēr Tamāra cer, ka līdz Latvijai putnu gripa neatnāks. Viņasprāt, esot sacelta nepamatota ažiotāža.

“Toreiz man likās, ka tas viss bija uzpūsts, tagad Nīderlandē atrada - nu tur jau pārziemo arī gājputni, varbūt no tā tas ir, bet mums Latvijā gājputni sen jau aizlidojuši un mums tas nedraud,” uzskata Razuvājeva.

Ar Eiropā atklāto vīrusu cilvēki inficēties nevar, taču divi putnu gripas apakštipi ir sevišķi bīstami. Pēc inficēšanās ar kādu no tiem mirstība cilvēku vidū sasniedz pat 60%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas