Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

PVN likmes pacelšanai redz daudz kaitīgu blakusefektu

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes paaugstināšana Latvijā nav pieļaujama, uzsvars jāliek uz jau esošā PVN iekasēšanu, jo īpaši, ja valsts makam secen ik gadu iet ap 500 miljoniem eiro, pausts laikraksta Dienas Bizness rīkotā aptaujā par iespējamo PVN likmes palielināšanu no pašreizējā 21% līdz, iespējams, 23%, lai papildinātu veselības aprūpes budžetu.

"Latvijā nav iezīmēta obligātā veselības apdrošināšana, kā tas ir Igaunijā un Lietuvā, un te arī slēpjas tā motivācija maksāt nodokļus un tāpēc esam pret ieceri palielināt PVN, lai iegūtu naudu veselības aprūpei," Dienas Biznesa sadarbībā ar BDO un BDO LAW rīkotajā konferencē Nodokļi 2017 skaidroja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Jārēķinās, ka vēl ir dzirdētas idejas par PVN likmes palielināšanu pat 25% pašreizējās 21% vietā. PVN likmju pacelšanas ugunskuram malkas klēpi ir piemetusi arī premjera Māra Kučinska (ZZS) valdītās valdības deklarācijā par iecerēto darbību ierakstītais: "Īstenosim nodokļu sloga pārnešanu no darbaspēka uz ienākumu un kapitāla pieaugumu, uz patēriņu, uz nekustamo īpašumu un uz dabas resursu izmantošanu."

Aptaujātie norāda, ka augstāka PVN pamatlikme nozīmēs arī dzīves dārdzības pieaugumu, jo īpaši mazo ienākumu saņēmējiem (pensionāriem un zemāk atalgotajiem darbiniekiem) būtiski pieaugtu izdevumi tieši uz pirmās nepieciešamības precēm – pārtiku, siltumu – kā arī pakalpojumiem. Tā rezultātā šīs iedzīvotāju kategorijas pirktspēja vēl vairāk saruktu, bet pieaugtu nabadzība. Ir vēl kāds arguments, proti, vai zemāka PVN likme nozīmēs zemāku cenu, jo, piemēram, Igaunijā, kaut arī ir zemāka PVN likme (20%, Latvijā – 21%), produktu cenas ir augstākas, jo ir augstāks dzīves līmenis – lielākas darba algas – un līdz ar to cilvēki var maksāt vairāk.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atzīst, ka jaunas nodokļu stratēģijas izstrāde nozīmē ne tikai ieguvumus, bet arī kādu "garoziņu". Vienlaikus atzīstot, ka kategoriski iestājās pret jebkādu voluntāru nodokļu likmju paaugstināšanu.

"Pašlaik Latvijā nav tā augstākā PVN standartlikme Eiropā, bet arī nav zemākā, tā ir pa vidu, kas ir objektīva, un pirms to kustināt, ir vajadzīgi pētījumi par šo izmaiņu ietekmi ne tikai uz patērētāju maciņiem un uz uzņēmējiem, bet arī uz ēnu ekonomiku," PVN likmes iespējamās izmaiņas vērtē ZAB Sorainen partneris nodokļu jautājumos Jānis Taukačs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 19. janvāra, avīzē Dienas Bizness!

Top komentāri

500 000 000
5
Pa priekšu vajadzētu papūlēties iekasēt un apstādināt karuseļus!
Patriots
P
Kapēc pensiju maksāšanai izmanto tikai sociālā nodokļu ienēmumus, bet nevis paņem nepieciešamo summu arī no PVN? Ja gatavojaties paugstināt PVN tad lūdzu novirzīt pensiju fondā.
ES
E
Tas iesitīs tieši pa plānajiem makiem. Luksuspreču pircēji iepirksies ceļojuma laikā Spānijā vai Itālijā, vai aizbrauks uz sezonas izpardošanām Vācijā. Bet tie, kam patēriņa grozs ir pārtika, miteklis, elektrība un tālrunis, tie gan sajutīs. Bet vai tas kādu īpaši uztrauc?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas