Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Atbildes uz jautājumu, vai tiks slēgta Alūksnes slimnīca, Veselības ministrijai pagaidām nav.

Sola stāvēt pacientu kurpēs

Lai arī ģimenes ārstu problēmas joprojām nav atrisinātas un tiek spriests par jaunām protesta akcijām, pārmaiņas tomēr notiek un Veselības ministrija (VM) pamazām ķērusies pie pretrunīgi vērtētā Pasaules Bankas (PB) pētījuma rekomendāciju īstenošanas.

PB pētījuma mērķis bija veikt pašreizējās situācijas analīzi un izstrādāt četru prioritāro jomu – sirds un asinsvadu slimību, onkoloģijas, psihiatrijas, mātes un bērna veselības – attīstības vadlīnijas, kas būtu par pamatu turpmākajiem Eiropas struktūrfondu investīciju ieguldījumiem. Šīs jomas noteiktas kā prioritāri atbalstāmas, pamatojoties uz saslimstības un mirstības rādītājiem.

Ievērojama pētījuma daļa veltīta slimnīcu tīkla optimizācijai, pētnieki norāda uz iestāžu intensitātes un speciālistu veikto operāciju skaita nepietiekamību, kas rezultējas zemā kvalitātē. VM pārstāvis Oskars Šneiders skaidro – lai to novērstu, ir skaidri jānosaka katras slimnīcas līmenis un to pakalpojumu klāsts, kurus slimnīca var sniegt ar pietiekamu noslodzi un speciālistu skaitu. Plānojot stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, slimnīcas tiks iedalītas četros līmeņos, nosakot nepieciešamos cilvēkresursus un medicīnas ierīces. Paredzēts, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) slēgs līgumus ar ārstniecības iestādēm par stacionāro pakalpojumu sniegšanu, nosakot obligāto profilu minimālo skaitu atbilstoši ārstniecības iestādes līmenim un ņemot vērā, vai slimnīca to var nodrošināt. Ministrija jau sākusi pie tā strādāt.

Tiek strādāts arī pie stratēģiski svarīgo slimnīcu kartējuma, lai saprastu, kur ieguldīt vispirms. "Jādomā ne tikai par slimnīcu gultām un ārstniecības iestādēm, bet gan par to, kas nepieciešams pacientam, lai viņam slimnīcā būtu pieejami nepieciešamie pakalpojumi," uzsver veselības ministre Anda Čakša (virzīta no ZZS), solot, ka PB ieteikumi tiks pielāgoti vietējai specifikai, saglabājot medicīnas pakalpojumu pieejamību visu reģionu iedzīvotājiem. "Pētījums ir licis nostāties iedzīvotāju kurpēs un paskatīties, cik fragmentēta ir sistēma un ka mēs maksājam par skaitu, nevis par rezultātu."

PB eksperti iesaka arī izstrādāt stratēģisko iepirkumu vadlīnijas, noteikt skaidrus kritērijus ārstniecības iestāžu darba kvalitātes vērtēšanai un ieviest klīniskās vadlīnijas izplatītākajām slimībām. Pētnieki arī vērš uzmanību uz to, ka ir atsevišķas slimības, kuru diagnozi nosaka novēloti vai nemaz, kā tas ir, piemēram, vēža un depresijas gadījumā. Turklāt arī PB norāda uz datu kvalitātes problēmām un aicina uzlabot informācijas sistēmu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 5. decembra, avīzē Diena!

 

Top komentāri

VVZ
V
Latvijā suverēnā vara pieder Latvijas tautai (vismaz tā rakstīts Satversmē!), nevis Pasaules bankai, kuras rekomendācijas tik iztapīgi pilda VM. Šī valdība sen ir aizmirsusi, ka ir tāda Latvijas tauta.
liepājnieks
l
Nu, Liepājas slimnīcas vadība sen ir prasti uzlikusi lielo čupu uz saviem slimniekiem !!! Tā savā laikā pusnaktī no slimnīcas tika prasti izmests Latvijas patriots Ojārs Pinsters kuram bija atmiņas traucējumi ! Viņu atrada pēc dažām dienām ...turpat pie slimnīcas tikai mirušu ..... Novēlu tādu pašu nāvi slimnīcas vadības vecākiem !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas