Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Drošības policija atzīst, ka internets arvien vairāk tiek piepildīts ar nepārbaudītu informāciju un pseidoziņu vietnēm

Vietnēm Nozagts.com un Toma joki uzmanību pievērsuši drošībnieki

Savstarpēji saistītās interneta vietnes Nozagts.com un Ukradeno.com, kā arī viena no populārākajām sociālā tīkla Facebook lapām latviešu valodā Toma joki ir Drošības policijas redzeslokā, tomēr dienesta pārstāvji nekomentē šo interneta resursu saistību ar personām, kas saņem Krievijas finansējumu un izplata Krievijas ideoloģisko propagandu.

Mārketinga speciālists Jānis Polis savā blogā Ardomu.lv pirmdien publicējis pētījumu, kurā atklājis, ka portālu Nozagts.com un Ukradeno.com īpašnieks ir prokremliskais aktīvists Ivans Staļnojs. Šīs vietnes publicē no dažādiem interneta resursiem savāktus materiālus pārsvarā par dažādām negācijām un to, cik Latvijā dzīvot ir slikti. Nesen Staļnoja īpašumā nonākusi arī izklaidējošu foto un video saturu pārpublicējošā Facebook lapa Toma joki, kurai ir aptuveni 150 000 sekotāju, un citas ar to saistītas lapas ar lielu sekotāju skaitu. Tagad arī šis populārais resurss sācis dalīties ar Nozagts.com savāktajiem materiāliem.

Polis izpētījis, ka Staļnojs agrāk bijis Edgars Zālītis, bet 2001. gadā oficiāli mainījis savu vārdu, kā arī tautību no latvieša uz krievu. Tolaik viņš vadījis ar partiju Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL, tagad - Latvijas Krievu savienība) saistīto jauniešu organizāciju Solidaritāte, kas organizēja protestus pret krievu skolu reformu un vēlāk pārtapa par PCTVL jaunatnes nodaļu. Staļnojs strādājis uzņēmumā, kuru vadījis Krievijas vēsturnieks Valērijs Engelss, kurš drošības iestāžu redzeslokā nonācis saistībā ar Krievijas tā dēvētā tautiešu finansējuma saņemšanu un Krievijas interešu īstenošanu. 2012. gadā Staļnojs piedalījies biedrības Jaunie federālisti dibināšanā kopā ar citu prokremlisko aktīvistu un sevi par antifašistu dēvējošo Jāni Kuzinu.

"Tas, ko mēs redzam no publiski pieejamās informācijas, kura gan arī ir diezgan labi apslēpta, ka šobrīd aiz šiem visiem interneta resursiem, kuri ikdienā sasniedz vairākus simtus tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, stāv tādi cilvēki, kuri iepriekš ir darbojušies vairākās pretvalstiskās organizācijās, publiski aicinājuši uz valsts varas gāšanu, bijuši saistīti ar cilvēkiem, kuri pieķerti, saņemot naudu no ārvalstu valdībām," telekanālam TV3 komentēja Jānis Polis. 

Būtiski arī, ka izklaidējoša satura interneta vietņu un Facebook lapu mērķauditorija ir jaunieši, kuri ir viegls "upuris" propagandistu veidotām ziņām. Polis norādīja, ka ar šādu resursu palīdzību iespējams sasniegt milzīgu auditoriju ātri un faktiski bez izmaksām.

"Šīm absolūti anonīmajām interneta lapām un Facebook lapām bieži vien var būt lielāka sniedzamība, nekā, nezinu... jūsu televīzijas ziņu raidījumam. Un viņi to izdara ar dažiem klikšķiem un bez jebkādām izmaksām, bez jebkādas kontroles," telekanālā TV3 uzsvēra Polis.

Drošības policijā (DP) aģentūrai LETA skaidroja, ka tā atbilstoši savai kompetencei rūpīgi seko politiskajiem procesiem valstī, tostarp informatīvajā telpā, un informē valsts augstākās amatpersonas par riskiem, ja tādi tiek konstatēti. DP ir informēta par minēto interneta vietņu darbību, taču sīkākus komentārus dienests šobrīd nevar sniegt. Tāpat DP nekomentē tā rīcībā esošu informāciju par konkrētām personām.

DP atzīst, ka internets arvien vairāk tiek piepildīts ar nepārbaudītu informāciju un pseidoziņu vietnēm, un tā ir problēma, ar ko saskaras valstis visā pasaulē. Tas, kā šādu vietņu saturs ietekmē sabiedrisko domu, ir atkarīgs no sabiedrības izglītotības un spējas kritiski vērtēt informāciju.

(pievienota 4.-6.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas