Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV Mičiganas štatā sāksies prezidenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšana

ASV federālais tienesis pirmdien devis rīkojumu nekavējoties sākt pārskaitīt prezidenta vēlēšanās nodotās balsis Mičiganas štatā.

Balsu pārskaitīšanu pieprasījusi prezidenta kandidāte no Zaļo partijas Džila Steina, apgalvojot, ka tā ir nepieciešama, lai pārliecinātos, vai balsošanas mašīnas nav bijušas pakļautas hakeru uzbrukumiem, lai gan nav nekādu liecību par šādiem uzbrukumiem.

Steina bija pieprasījusi pārskaitīt balsis arī Pensilvānijas un Viskonsinas štatos, kur, līdzīgi kā Mičiganā, saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps ar nelielu pārsvaru guvis uzvaru pār Hilariju Klintoni.

Trampa atbalstītāji vērsās tiesā, lai šo procesu apturētu.

Steina sestdien paziņoja, ka atsakās no ieceres pārskaitīt prezidenta vēlēšanās nodotās balsis Pensilvānijas štatā, bet joprojām vēlas pārskaitīšanu Mičiganā.

Viskonsinā pārskaitīšana jau sākta.

Mičiganā saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Tramps ieguva par 10 704 balsīm vairāk nekā Klintone, kas ir mazāk par ceturtdaļu procentpunkta.

Balsu pārskaitīšanu Mičiganā bija plānots sākt trešdien, bet tienesis piekrita Steinas advokātu argumentam, ka pārskaitīšana jāsāk nekavējoties, lai to paspētu pabeigt līdz 13.decembrim, līdz kuram jāapstiprina prezidenta vēlēšanu rezultāti.

Elektoru balsojums visos štatos plānots 19.decembrī. Rezultāti pēc tam tiks nosūtīti Kongresam apstiprināšanai, kas parasti ir formalitāte.

Lai Tramps zaudētu elektoru balsojumā, no balsojuma būtu jāatturas vai cits kandidāts jāizraugās 37 no 306 elektoriem, kuru balsis Tramps ieguvis.

Ja neviens kandidāts elektoru balsojumā neiegūst vismaz 270 balsis, tad prezidents tiek ievēlēts Pārstāvju palātā, kuru pašreiz kontrolē republikāņi.

Tramps nosaucis prezidenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšanu par "krāpšanu", uzsverot, ka viņa uzvaru šajās vēlēšanās vajadzētu respektēt, nevis "apstrīdēt un zākāt".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits