Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ASV zaļie savākuši naudu balsu pārskaitīšanai Viskonsinā

ASV Zaļās partijas bijusī prezidenta amata kandidāte Džila Steina savākusi nepieciešamo 1,1 miljonu dolāru, lai pieprasītu balsu pārskaitīšanu Viskonsinas štatā, ceturtdien pavēstīja viņas kampaņas štābs.

Viskonsina 8.novembra vēlēšanās bija viens no ASV Vidējo Rietumu "kaujaslauka štatiem", kur izcīnītie panākumi republikānim Donaldam Trampam bija svarīgs guvums valsts mēroga uzvarā pār demokrāti Hilariju Klintoni.

"Apsveicu ar to, ka ir sasniegta balsu pārskaitīšanai Viskonsinā nepieciešamā summa," teikts paziņojumā Steinas tīmekļa vietnē.

"Tik ātra naudas savākšana, lai samaksātu par pirmo raundu, ir brīnumains notikums un apliecinājums vienkāršo cilvēku organizēšanās spēkam."

Prasības par balsu pārskaitīšanu var no jauna raisīt bažas par balsojuma leģitimitāti. Jau asās priekšvēlēšanu kampaņas gaitā izskanēja apsūdzības par ārvalstu hakeru uzbrukumiem un krāpšanos.

Skaidrojot nepieciešamību veikt balsu pārskaitīšanu Viskonsinā un vēl divos svārstīgajos štatos - Pensilvānijā un Mičiganā -, Steinas kampaņa norādīja uz "anomālijām" balsojumā.

"Negaidītais šo vēlēšanu rezultāts, kā arī anomālijas, par kurām ticis ziņots, ir jāizmeklē, līdz 2016.gada prezidenta vēlēšanas tiek sertificētas," savā tīmekļa vietnē norādīja Steina. "Mēs esam pelnījuši vēlēšanas, kurām mēs varam uzticēties."

Nule kā notikušajās vēlēšanās Viskonsina nobalsoja par republikāņiem pirmo reizi kopš 1984.gada, kad šis štats atbalstīja Ronaldu Reiganu.

Tramps ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja arī Pensilvānijā, kur nodeva par pieteikuma iesniegšanu par balsu pārskaitīšanu ir 500 000 dolāru, un šī summa ir jāsavāc līdz 28.novembrim.

Mičiganā, kur Tramps uzvarēja ar minimālu pārsvaru, balsu pārskaitīšanas pieteikuma iesniegšanas nodeva ir 600 000 dolāru, un šī summa ir jāsavāc līdz 30.novembrim.

Steinas kampaņa šobrīd ir savākusi 2,7 miljonus dolāru no pašu par mērķi nospraustajiem 4,5 miljoniem.

Kampaņai galu galā būs vajadzīgi seši līdz septiņi miljoni dolāru izmaksām advokātiem un balsu pārskaitīšanas novērošanai.

Žurnāls New York Magazine iepriekš vēstīja, ka vairāki datorspeciālisti un vēlēšanu juristi aicinājuši pārskaitīt nodotās balsis trīs štatos, kuros uzvarējis Tramps, norādot uz bažām par manipulāciju un hakeru uzbrukumiem.

Aktīvisti ir informējuši demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni, ka viņa mazāk balsu saņēmusi apgabalos, kur bija pieejamas elektroniskās balsošanas mašīnas, salīdzinājumā ar tiem, kur tika izmantoti papīra biļeteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits