Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kerijs: Trampam pirms sarunām ar valstu līderiem derētu uzklausīt padomus

ASV prezidenta amatā ievēlētajam Donaldam Trampam vajadzētu prasīt Valsts departamenta padomu pirms neviennozīmīgi vērtējamām telefonsarunām ar citu valstu līderiem, izteicies pašreizējais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs kontekstā ar Trampa nesenām telefonsarunām, tostarp ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu.

"Pirms šīm sarunām ar mums neviens nav kontaktējies. (..) Tomēr uzskatu, ka būtu vērtīgi pajautāt vismaz ieteikumus neatkarīgi no tā, vai nolem tos ņemt vērā vai ne, par pašreizējo stāvokli (attiecībām ar citām valstīm). Tomēr tas nav noticis," pauda Kerijs.

Kopš ievēlēšanas Tramps saņēmis apsveikuma zvanus no vairāk nekā 50 valstīm, ieskaitot Izraēlu, Singapūru, Japānu un Ķīnu. Viceprezidenta amatā ievēlētais Maiks Penss izteikumus par Trampa telefona zvaniem nodēvējis par "vētru tējkannā".

"Viņš (Tramps) saņēma pieklājības zvanu no demokrātiski ievēlētā Taivānas prezidenta. Viņš apsveica mūs kā to dara daudzi valstu līderi pasaulē, un viņš (Tramps) pieņēma šos apsveikumus un laba vēlējumus," teica Penss.

Viņš intervijas laikā ABC News vairākkārt Taivānas līderi nodēvēja par prezidentu, kas varētu aizvainot Pekinu, ņemot vērā Ķīnas vēlmi par atkalapvienošanos ar Taivānu. Vaicāts, vai apzinās Ķīnas iebildumus, Penss atbildējis - "jā, protams". Sīkāk par politiku un diplomātiju, tostarp ASV "Vienas Ķīnas" politiku varēšot runāt pēc 20. janvāra, kad Tramps sāks pildīt prezidenta pienākumus, teica Penss.

Ķīna jau paguvusi izteikt iebildumus par Trampa sazvanīšanos ar Taivānas līderi.

""Vienas Ķīnas" princips ir veselīgu Ķīnas - ASV attiecību attīstības stūrakmens, un mēs mēs nevēlamies, lai šajos politiskajos pamatos notiktu jebkāda iejaukšanās vai tie pazustu," paziņojis Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji.

Saskaroties ar kritiku pēc šīs piektdien notikušās telefonsarunas, Tramps aizstāvēja savu lēmumu runāt ar Cai.

"Interesanti, ka ASV pārdot Taivānai militāro aprīkojumu miljardiem dolāru vērtībā, bet es nedrīkstu pieņemt apsveikuma zvanu," vietnē Twitter ierakstīja jaunievēlētais prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits