Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Pozitīvas tiesvedības gadījumā mūziķis dziesmu autortiesības ASV atgūtu līdz 2025. gadam

Makartnijs tiesājas par dziesmu autortiesību atgūšanu

Gaidāma, iespējams, visbūtiskākā mūziku autortiesību tiesvedība - mūziķis sers Pols Makartnijs nolēmis tiesāties ar ASV mūzikas izdevēju Sony/ATV par savu un Džona Lenona sacerēto un The Beatles izpildīto dziesmu autortiesību atgūšanu, vēsta BBC. Tas attiektos uz 267 sacerējumiem. Lieta ierosināta Manhetenas Federālajā tiesā.

Makartnija cīņa par šo skaņdarbu autortiesību atgūšanu ilgst jau vairāk nekā trīs dekādes. 1985. gadā tās iegādājās Maikls Džeksons, pēc kura nāves The Beatles sacerējumu autortiesības ASV pārdotas Sony/ATV. Makartnijs pieteikumā tiesā norādījis, ka atkārtoti pretendē uz autortiesību iegūšanu saskaņā ar ASV autortiesību likumā pausto, ka tas iespējams pēc ilgāka laika perioda. Saskaņā ar šo likumā iekļauto klauzulu iepriekš vairāki mūziķi, ieskaitot Prinsu, Billiju Džoelu un Blondie, centušies atgūt kontroli pār saviem sacerējumiem. Tiesa, grupas Duran Duran centieni līdzīgā lietā nesen piedzīvojuši neveiksmi. Šis gadījums satraucis arī Makartniju ceļā uz The Beatles skaņdarbu autortiesību atgūšanu, norāda BBC.

Atšķirībā no ASV Lielbritānijā mūzikas izdevēji var kontrolēt autortiesības laika periodā līdz 70 gadiem pēc to autora nāves.

Pirmā dziesma, uz kuras autortiesībām Makartnijs var pretendēt, ir 1962. gadā izdotais pirmais hitsingls Love Me Do. Tas veiksmīgas tiesvedības gadījumā varētu notikt 2018. gada oktobrī, savukārt pārējo dziesmu katalogu viņš atgūtu līdz 2025.gadam.

Sony/ATV paudis nožēlu par Makartnija pieteikumu tiesā, saucot to par "nevajadzīgu un priekšlaicīgu". Kompānija uzsvērusi, ka gadu gaitā sadarbojusies gan ar Makartniju, gan Lenona īpašuma mantiniekiem, lai aizsargātu, saglabātu un reklamētu kataloga vērtības.

Savukārt Makartnija pieteikumā tiesā lasāms, ka lietas spriedumā jābūt norādei uz to, ka viņa pretenzijās nav neviena kontrakta vai publicēšanas līguma juridisku pārkāpumu, kurus Sony/ATV varētu izmantot pret viņu. Mūziķis vēlas "mierīgu un neapšaubāmu" autortiesību atgūšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits