Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
"Amerikāņi bija sajūsmā par mūsu veidotajiem rakstiem, un mēs ar to labi nopelnījām". Attēlā - ekrānuzņēmums no vienas šādas lapas

Nelielā Maķedonijas pilsētā jaunieši brangi nopelna uz Trampa fanu rēķina

Ar netiešu jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju palīdzību pamatīgi iedzīvojies ne viens vien apsviedīgs Velesas jaunietis. Daudzām Trampa kampaņai tīkamām pseidoziņām portālos, kas vēlēšanu kampaņas laikā saradās kā sēnes pēc lietus, "kājas aug" tieši šajā Maķedonijas pilsētā. BBC korsepondente Emma Džeina Kirbija paviesojās Velesā, kur guva apstiprinājumu - viltus ziņu industrija ne vien zeļ un plaukst, bet pat netiek nosodīta no pilsētas vadības puses.

"Amerikāņi bija sajūsmā par mūsu veidotajiem rakstiem, un mēs ar to labi nopelnījām. Kuru gan interesē, vai informācija ir patiesa vai safabricēta?" korespondentei dižojies jaunietis, kurš sevi dēvēja par Goranu, taču īsto vārdu atklāt nevēlējās.

Formula ir vienkārša - jaunieši izveidojuši lapas vietnē Facebook, kurās ievieto nepārbaudītu informāciju vai pat pilnīgi izdomātas ziņas, izdomā rakstiem "paķerošus" virsrakstus, tad par samērā nelielu summu šos ierakstus reklamē, izmantojot Facebook piedāvāto reklāmas rīku, un kā mērķauditoriju norāda ASV iedzīvotājus. Tādā veidā īsā laikā lapas guvušas milzu apmeklējumu, ko lielākoties nodrošinājuši Trampa atbalstītāji, savai politiskajai pārliecībai atbilstošās "ziņas" padodot tālāk citiem paziņām. Pēc tam lapu uzturētāji sākuši pelnīt ar reklāmu izvietošanu savās vietnēs.

Gorans atzīst, ka viņam mēneša laikā izdevies nopelnīt 1800 eiro, bet apgalvo, ka viņa biedriem peļņa bijusi vēl iespaidīgāka. Jāpiebilst, ka Velesā vidējā alga ir vien aptuveni 350 eiro.

Uz BBC žurnālistes jautājumu, vai viņu nemaz nesatrauc tas, ka viltus ziņas, iespējams, ietekmējušas ASV vēlēšanu rezultātus, jaunietis atbildēja:

Mūsu pilsētā pusaudžiem vienalga, kā nobalso amerikāņi. Viņus interesē peļņa, dārgs apģērbs un dzērieni.

Pilsētas mērs Slavko Čedijevs žurnālistei norādījis: "Velesā nav netīras naudas!" taču uzreiz atzinis, ka savā ziņā ir lepns par "vietējiem uzņēmējiem", kas, pat ja nedaudz, varējuši ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu, esot tūkstošiem kilometru attālumā.

Laikā, kad Maķedonija bija kādreizējās Dienvidslāvijas sastāvā, Velesa tika saukta par Tito Velesu (par godu Josipam Brozam Tito). Tagad daļa pilsētas iedzīvotāju to jokojot pārdēvējuši par Trampa Velesu.

Bažas par šo biznesu, kas Maķedonijā nav nelegāls, bet drīzāk vērtējams kā neētisks, paudusi arī vietējā žurnāliste Ubavka Janevska, kura BBC atklāja, ka identificējusi septiņus atsevišķus grupējumus, kas nodarbojas ar viltus ziņu izplatīšanu.

"Esmu nobažījusies par Velesas jauniešu morālo stāju. Kopš ASV vēlēšanām viss, kas viņiem interesē, ir ātra un viegla peļņa, publicējot melus. Mums decembrī (11.decembrī - red.) gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Esmu identificējusi trīs atsevišķus domēnus, kas reģistrēti Horvātijā un Serbijā. Šajās vietnēs nu tiek publiskoti meli par opozīcijas partiju, kas var pamatīgi iedragāt tās izredzes uz ievēlēšanu," atzinusi žurnāliste.

Jānorāda, ka diskusija par apšaubāmu interneta vietņu lomu sabiedriskās domas veidošanā, tām uzdodoties par ziņu portāliem, kas materiālu veidošanā ievēro žurnālistikas pamatprincipus, nupat atkal uzvirmojusi arī Latvijā. Mārketinga speciālists Jānis Polis izpētījis, ka vairākām savstarpēji saistītām vietnēm, tostarp Facebook vidē ļoti populārajai lapai Toma joki un tās saistītajām lapām, īpašnieks ir prokremliskais aktīvists Igors Staļnojs. Šīm vietnēm uzmanību pievērsusi arī Drošības policija.
 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits