Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Nav zināms, cik cilvēki aizturēti ASV lidostās pēc tam, kad Tramps izdevis rīkojumu neļaut ASV ieceļot cilvēkiem no septiņām musulmaņu valstīm

Pēc Trampa rīkojuma ASV lidostās sāk aizturēt imigrantus; iesniegtas pirmās sūdzības tiesā

Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu, ar kuru uz trim mēnešiem noteikts aizliegums Amerikas Savienotajās Valstīs ieceļot migrantiem no septiņām valstīm, proti, Irākas, Sīrijas, Irānas, Sudānas, Lībijas, Somālijas un Jemenas, lidostās aizturēti pirmie cilvēki, vēsta BBC. Savukārt amerikāņu raidorganizācija CNN ziņo, ka saistībā ar šo rīkojumu jau iesniegtas arī prasības tiesā.

Pret Trampu un ASV valdību ar sūdzību tiesā vērsušies divu irākiešu pārstāvji pēc tam, kad viņi aizturēti brīdī, kad ieradās Ņujorkā. Prasības pamatā ir fakts, ka minētajām personām izsniegta vīza ieceļošanai ASV, taču nu, pamatojoties uz Trampa pretrunīgi vērtējamo rīkojumu, viņi tāpat aizturēti. Aizturēto advokāti uzskata, ka liegt valstī ieceļot cilvēkiem, kuriem ir derīga ieceļošanas vīza, ir pretlikumīgi. Jaunākā informācija liecina, ka viens no aizturētajiem atbrīvots, bet viens vēl atrodas Džona Kenedija Starptautiskajā lidostā Ņujorkā.

CNN rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no irākiešiem ir Hamīds Halids Darvīšs, kurš ASV armijas labā strādājis kā tulks karstajos punktos Irākā no 2003. līdz 2013.gadam, bet otra vīrieša vārds ir Haiders Samīrs Alšavi.

Ar sūdzībām, pieprasot atbrīvot Ņujorkā lidostā aizturētos migrantus, tiesā vērsušās vai plāno vērsties arī vairākas cilvēktiesību aizstāvju grupas.

Pašlaik nav precīzi zināms, cik tieši cilvēku aizturēti ASV lidostās, pamatojoties uz vakar Trampa parakstīto rīkojumu. Zināms gan, ka dažiem cilvēkiem, proti, kādam jemenietim un vairākiem irākiešiem, liegta iekāpšana lidmašīnā Kairas lidostā, jo reisa galamērķis bija Ņujorka. Tāpat lidmašīnā liegts iekāpt vairākiem Nīderlandes aviokompānijas KLM pasažieriem, kā arī visiem cilvēkiem ar minēto septiņu valstu pasēm, kuri bija plānojuši uz ASV doties ar aviokompānijas Air Canada reisiem, vēstaThe Guardian.

Kamēr imigrantiem no šīm septiņām valstīm pagaidām aizliegums ieceļot ASV noteikts uz 90 dienām, tiem cilvēkiem, kas no Sīrijas uz ASV plānojuši doties bēgļu gaitās, aizliegums ieceļot ir uz nenoteiktu laiku.

Tramps, parakstot rīkojumu, uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts, lai izvairītos no situācijas, ka ASV ieceļo radikālie islāmisti. "Mēs viņus [teroristus] šeit negribam. Mēs gribam būt pilnīgi droši, ka šajā valstī neiekļūst tie paši riska elementi, pret kuriem mūsu karavīri cīnās aiz okeāna. Mēs valstī ielaidīsim tikai tos, kuri atbalsta mūsu valsti un no sirds mīl mūsu cilvēkus," Trampu citē izdevums The New York Times.

(papildināta 2.rindkopa)

Top komentāri

TrollisJT
T
Ikvienai valstij ir tiesības izlemt - ko ielaist savā teritorijā un ko neielaist.
nu nu
n
super, pirmais politiķis, ko redzu savā mūža laikā, un kurš pilda priekšvēlēšanu solījumus! un vēl tik ātri! eiropai būtu ko pamācīties, nu tagad liela cerība uz lepēnas uzvaru francijā.
Jinx
J
Domājams, ka Tramps beidzot pateica un izdarīja to, par ko domā lielākā daļa baltās pasaules, tikai problēma jau nav reliģija vai valsts, bet gan cilvēku idiotisms un ignorance.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits