Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Tiesneses aizliegums deportēt aizturētos cilvēkus no ASV gan nenozīmē, ka varas iestādēm ir pienākums viņus atbrīvot

Tiesnese daļēji bloķē Trampa rīkojumu un aizliedz lidostās aizturēto migrantu deportāciju

Diennakts laikā pēc tam, kad spēkā stājās ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojums valstī neielaist cilvēkus no Irākas, Sīrijas, Irānas, Sudānas, Lībijas, Somālijas un Jemenas, saskaņā ar kuru lidostās sestdien jau tika aizturēti cilvēki, federālā tiesnese Anna Donelija Trampa rīkojumu daļēji bloķēja. Tiesneses lēmums paredz, ka lidostās aizturētos cilvēkus nedrīkstēs deportēt atpakaļ uz to mītnes valstīm, vēsta amerikāņu raidorganizācija CNN.

Pirmā tiesvedība pret Trampa administrāciju saistībā ar jauno rīkojumu sākta sestdien, kad ASV varas iestādes Džona Kenedija Starptautiskajā lidostā Ņujorkā aizturēja un valstī neielaida divus irākiešus, kuriem jau iepriekš bija izsniegtas derīgas vīzas. Viens no irākiešiem 10 gadus strādājis ASV armijas labā kā tulks karstajos punktos Irākā. Abu vīriešu pārstāvji un cilvēktiesību aizstāvju grupas vērsās tiesā. 

Tiesā prasību iesniedza Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU), kura nu strīdā pret Trampa administrāciju pārstāv vairākus desmitus cilvēku, kuri aizturēti Džona Kenedija Starptautiskajā lidostā Ņujorkā. 

"Prasības iesniedzējiem ir labas izredzes [uzvarēt ASV valdību tiesā] un pierādīt, ka aizturēto personu deportēšana liedz tiem tiesības uz vienlīdzīgu aizsardzību, kā to garantē ASV konstitūcija. Gadījumā, ja netiktu piemērots pagaidu aizliegums veikt deportāciju, minētajām personām - bēgļiem, cilvēkiem, kuriem izsniegtas vīzas un citiem cilvēkiem no minētajām valstīm - tiks nodarīts vērā ņemams un neatgriezenisks kaitējums," teikts tiesneses Donelijas lēmumā, kas nolasīts pārpildītā tiesas zālē. "Manuprāt, valdībai nav bijis gana laika, lai par šo [Trampa izdoto rīkojumu] kārtīgi un izsvērti padomātu," pēc lēmuma nolasīšanas piebilda tiesnese.

Te gan jāpiebilst, ka tiesneses lēmums nenosaka, ka lidostās aizturētie jāatbrīvo, vien to, ka viņus nedrīkst deportēt no ASV. 

"Mēs gan ceram, ka ASV Muitas un robežapsardzības dienests viņus atbrīvos, jo pašlaik vairs nav iemesla šos cilvēkus aizturēt, taču ir pilnībā iespējams, ka aizturētos cilvēkus no lidostas nogādās uz kādu citu aizturēšanas vietu," norādījis Zaharijs Manfredi, kurš pārstāv Jēlas Strādnieku un imigrantu tiesību aizstāvības biedrību. 

Tiesneses lēmums būs spēkā vismaz līdz 21. februārim, kad paredzēta nākamā tiesas sēde šajā jautājumā. 

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka sestdien pēc Trampa rīkojuma lidostās ne tikai aizturēja pirmos ieceļotājus no septiņām musulmaņu valstīm, bet vairākas pasaules aviokompānijas pasažieriem no šīm valstīm liedza iekāpt lidmašīnās, kurām bija paredzēts doties uz ASV.

 

 

Top komentāri

Tramps klusi stūrī pīpē
T
Kamēr tādā attīstītā un bagātā valstī, kā Katāra tiek veidota progresīva DNS pilsoņu datu bāze, ar mērķi nelaist iekšā valstī migrantus, kas nespēj pierādīt to, ka viņiem nav ģimenes saites ar šīs valsts iedzīvotājiem.
Margarēta
M
Interesanti, ar kādām vīzām tie cilvēki ir tur ieradušies un ko stāstījuši vēstniecībā, lai vīzu saņemtu. Ka ir bēgļi? Es šaubos. Bet ja melojuši, tad ASV vienmēr ir paturējusi tiesības neielaist valstī. Vīza nekad nav bijusi droša garantija ieceļošanai.
Vārds
V
To tiesnesi ielika Obama.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits