Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Aizturētie tiks nopratināti par iespējamu noziedzīgu nolaidību

Aiztur Kolumbijas aviokatastrofā iesaistītās lidsabiedrības darbiniekus

Bolīvijas varas iestādes otrdien aizturēja Bolīvijas čārterreisu aviokompānijas Lamia ģenerāldirektoru Gustavo Vargasu un vēl trīs darbiniekus saistībā ar Lamia lidmašīnas katastrofu Kolumbijā, kurā 28.novembrī gāja bojā 71 cilvēks, tostarp Brazīlijas augstākās līgas futbola komandas Chapecoense spēlētāji, paziņoja prokurors, kurš izmeklē šo lietu.

Prokurors Ivans Kintanilja paziņoja medijiem, ka aizturētie Lamia darbinieki tiks nopratināti par iespējamu noziedzīgu nolaidību. Kriminālapsūdzības var tikt pastiprinātas līdz slepkavībai, sacīja Bolīvijas ģenerālprokurors Ramiro Gerrero.

Aizturēšanas notika pēc otrdien veiktām kratīšanām šīs aviokompānijas un lidostas birojos Bolīvijas ziemeļu pilsētā Santakrusā de la Sjerrā. Šajā pilsētā lidmašīna pēc izlidošanas no Brazīlijas bija nosēdusies, pirms tā 28.novembrī lidoja tālāk uz Medeljinu Kolumbijā, kur 30.novembrī Chapecoense bija paredzēta Copa Sudamericana pirmā finālspēle.

Lidmašīnai beidzās degviela un tā nogāzās kalnos apmēram 50 kilometrus no Medeljinas. Katastrofā dzīvību zaudēja 71 cilvēks, tostarp Chapecoense locekļi un 20 žurnālisti. Avārijā izdzīvoja tikai seši cilvēki.

Kintanilja paziņoja, ka tiek veikta izmeklēšana gan par pašu katastrofu, gan par aviokompāniju, tostarp tās struktūru, operācijām un licenci. Jautājums par Lamia licenci izvirzīts daļēji tāpēc, ka Vargasa dēls agrāk bijis direktors Bolīvijas iestādē, kura izsniedz licences aviosabiedrībām. Bolīvijas aizsardzības ministrs paziņoja, ka ir norādes uz "ietekmes izmantošanu" starp šo aviokompāniju un Bolīvijas civilās aviācijas pārvaldi.

Izmeklēšana līdz šim bija koncentrējusies uz lidmašīnas pilotu un Lamia līdzīpašnieku Migelu Kirogu, kurš ir starp katastrofā bojāgājušajiem, un par viņa lidojuma plānu, kurā tika izlaista nolaišanās degvielas uzpildei.

Kintanilja sacīja, ka šajā lietā pašlaik notiek izmeklēšana pret sešiem cilvēkiem. Viens no viņiem ir lidojumu dispečere Selija Kastedo, kas otrdien aizbēga no Bolīvijas, lai lūgtu patvērumu Brazīlijā.
Kastedo apgalvo, ka viņa uzstājusi uz Lamia lidojuma plāna maiņu, iekļaujot tajā nolaišanos degvielas uzpildei, bet tikusi ignorēta.

Lamia var būt izlaidusi degvielas uzpildi arī agrāk. 11.novembrī šī pati lidmašīna, kad to bija nofraktējusi Argentīnas nacionālā futbola komanda un tā veda Argentīnas futbola zvaigzni Lionelu Mesi, nolidoja 4 stundas un 4 minūtes bez uzpildīšanās, ziņoja Brazīlijas laikraksts Folha de Sao Paulo.

Chapecoense lidmašīnas avārija kļuvusi par vienu no traģiskākajām aviokatastrofām futbola vēsturē. Pirms 29 gadiem aviokatastrofā Peru gāja bojā 23 Limas Alianza komandas pārstāvji, bet 1949.gadā, ietriecoties baznīcā, gāja bojā 23 cilvēki no Itālijas komandas Torino personāla. Savukārt 1993.gadā aviokatastrofā gāja bojā 22 Zambijas futbola izlases pārstāvji.

Tāpat traģiskas katastrofas vēsturē piedzīvojušas arī Taškentas Pahtakor un Mančestras United. Sportā šī ir lielākā traģēdija kopš 2011.gada 7.septembra, kad neilgi pēc pacelšanās avarēja lidmašīna ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienību Jaroslavļas Lokomotiv, un dzīvību zaudēja arī latviešu aizsargs Kārlis Skrastiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits