Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Zemnieki ik gadu noslepkavo simtiem apdraudēto sniega leopardu

Ik gadu malumednieki un zemnieki noslepkavo no 220 līdz pat 450 sniega leopardu, kuru skaits pasaulē vairs nepārsniedz četrus tūkstošus, liecina piektdien publiskots ziņojums. Pēdējo 16 gadu laikā šo dzīvnieku skaits pasaulē sarucis par piektdaļu.

Ziņojuma autori arī uzsver, ka šīs ir optimistiskākās aplēses - slepus un nelegāli nonāvēto dzīvnieku skaits varētu būt vēl lielāks.

Vismaz pusē gadījumu sniega leopardus nogalina nevis malumednieki, bet zemnieki, tādējādi atriebjoties par saplosītiem vai aiznestiem mājlopiem. Vēl piektā daļa lielo kaķu iekļūst un iet bojā slazdos, kas izlikti citu sugu dzīvnieku notveršanai. Tāpat piektdaļa ir malumednieku roku darbs, kuru ienesīgākais nelegālā guvuma noieta tirgus ir Ķīna un Krievija.

Lielākā daļa šo dzīvnieku mīt piecu valstu teritorijās - Ķīnā, Mongolijā, Pakistānā, Indijā un Tadžikistānā.

Tā kā lielāko daļu leopardu nogalina tieši zemnieki, kā vēlamo preventīvo pasākumu ziņojuma autori izceļ jaunu, pret leopardu uzbrukumiem drošu mājlopu aploku izbūvi reģionos, kurus apdzīvo sniega kaķis - vientuļnieks. Sniega leopardi mājlopiem uzbrūk arvien biežāk daļēji arī tāpēc, ka lauksaimniecībā izmantojamo teritoriju izplešanās dēļ samazinājies dzīvnieku ierastā medījuma - Himalaju zilo aitu un kalnu āžu - skaits.

Tāpat ziņojuma autori iesaka noteikt bargākus sodus par apdraudēto dzīvnieku noslepkavošanu un nelegālu dzīvnieku vai to produktu tirdzniecību. Pašlaik tiek izmeklēta vien ceturtdā daļa zināmo malumedniecības gadījumu, turklāt vainīgie bieži vien tāpat tiek cauri sveikā - sodīts vidēji vien katrs septītais malumednieks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits