Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

ANO tribunāls Mladičam pieprasa mūža ieslodzījumu

ANO kara noziegumu tribunāla prokurori trešdien pieprasīja bijušajam Bosnijas serbu armijas komandierim Ratko Mladičam piespriest mūža ieslodzījumu par noziegumiem Bosnijas kara laikā.

"Tas būtu bezatbildīgi un apvainojums taisnīgumam piespriest jebko citu, kā vien mūža ieslodzījumu," prokurors Alans Tīgers paziņoja ANO Starptautiskajā kriminālnoziegumu tribunālā bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY).

"Pienācis laiks saukt ģenerāli Mladiču pie atbildības par noziegumiem, kas pastrādāti pret katru viņa upuri un iznīcināto kopienu," sacīja prokurors.

Pirmdien Tīgers uzvēra, ka kara laikā Mladičs neuztraucās par to, ka Bosnijas musulmaņi varētu izveidot savu valsti, bet par to, "lai viņi pazustu pilnībā".

Kopš tiesas prāvas sākuma pagājuši vairāk nekā četri gadi, bet spriedums lietā gaidāms tikai nākamā gada novembrī.

73 gadus vecais Mladičs apsūdzēts par genocīdu, cilvēku vajāšanu un iznīcināšanu, slepkavībām, deportācijām, necilvēcīgu rīcību un nežēlīgu izturēšanos, kas pastrādāta nolūkā "likvidēt vai uz visiem laikiem" aizvākt musulmaņus no plašām Bosnijas teritorijām, lai īstenotu sapni par Lielserbiju.

Mladičs cita starpā apsūdzēts par Srebrenicas asinspirts sarīkošanu. 1995.gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Mladičs, tika aizturēts 2011.gadā pēc 16 gadus ilgas bēguļošanas, savu vainu noliedz.

Viņa tiesas process sākās 2012.gada maijā.

ICTY martā par vainīgu genocīdā atzina arī bijušo Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču un piesprieda viņam 40 gadus cietumā. Karadžičs spriedumu apstrīdējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits