Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Austrijas Brīvības partijas prezidenta amata kandidāts Norberts Hofers (pa kreisi) pie viena no priekšvēlēšanu plakātiem, uz kuriem lasāms lozungs "Lai palīdz man Dievs»"

Ar Dievu un Merkeli cer piesaistīt vēlētājus

Ar dievpalīga piesaukšanu un Vācijas kancleres Angelas Merkeles dēmonizēšanu galēji labējā Austrijas Brīvības partija (FPO) cenšas "nozvejot" vēlētāju balsis pirms 4. decembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām, kurās viens no diviem kandidātiem ir FPO izvirzītais Norberts Hofers.

Hofers maijā notikušajā vēlēšanu otrajā kārtā zaudēja liberālajam Aleksandram van der Belenam, bet Austrijas konstitucionālā tiesa šovasar anulēja balsojuma rezultātu un lika sarīkot atkārtotas vēlēšanas.

Austrijas protestantisko baznīcu līderi šonedēļ apsūdzējuši FPO prezidenta amata kandidātu Hoferu Dieva vārda nelietīgā valkāšanā, lai īstenotu politiskos mērķus. Baznīctēvu sašutumu izpelnījušies pret imigrantiem noskaņotā politiķa priekšvēlēšanu kampaņas plakāti, uz kuriem lasāms lozungs "Lai palīdz man Dievs". 

«Dievu nevar izmantot kā rīku savu personīgo un politisko nolūku īstenošanai,» teikts trīs lielāko Austrijas protestantisko baznīcu vadītāju kopējā paziņojumā. "Mēs uzskatām, ka Dieva pieminēšana kāda politiskajās interesēs un viņa vārda izmantošana kopā ar atsaukšanos uz kristīgajiem Rietumiem, lai netieši uzbruktu citām kultūrām un reliģijām, ir pielīdzināma Dieva vārda un reliģijas vispār nelietīgai izmantošanai. Mēs noraidām Dieva vārda izmantošanu politiskajās kampaņās." 

Paziņojumā arī piebilsts, ka Bībelē minētais Dievs ir universāls un aizstāvot vājos, nabagos un neaizsargātos, kuru vidū esot arī bēgļi un migranti. "Tas ir pretēji tam, par ko iestājas Brīvības partija," uzskata protestantu priekšstāvji. Austrijas katoļu baznīca, kurai piederīgas ir aptuveni divas trešdaļas no 8,7 miljoniem Austrijas iedzīvotāju, paziņojusi, ka nekomentēs Hofera priekšvēlēšanu kampaņu.

FPO taisnojusies, ka uz plakātiem lasāmie vārdi Hoferam "nākuši no sirds", un šādi apliecināta politiķa un partijas "stingrā balstīšanās kristīgajās un Rietumu vērtībās", vēsta portāls The Local.at. Hofers, kurš ir mainījis konfesiju, no katoļa kļūstot par protestantu, atbildējis uz reliģisko līderu kritiku un sociālajos tīklos publicējis Austrijas himnas tekstu, kurā ir minēts Dievs, un attēlu ar ASV dolāra banknoti, uz kuras lasāms lozungs "Mēs ticam Dievam". 

Vēlētāju uzmanību sev šonedēļ pievērsis arī FPO vadītājs Heincs Kristiāns Štrahe, kurš uzrunā partijas atbalstītājiem kaimiņvalsts Vācijas kancleri Angelu Merkeli nodēvēja par "Eiropas bīstamāko politiķi", kuras migrācijas politika pat varot izraisīt pilsoņu karu kontinentā. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 27. oktorbra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits