Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dombrovskis: ES gatavojas pievērst lielāku uzmanību nevienlīdzības mazināšanai

Eiropas Savienība (ES) gatavojas pievērst lielāku uzmanību nevienlīdzības mazināšanai, sarunā ar aģentūru LETA solīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš atbild arī par finanšu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un kapitāla tirgu savienību.

Dombrovskis, kurš piedalās pasaules ekonomiskās un politiskās elites forumā Davosā, norādīja, ka viņam paredzēts piedalīties vairākās sesijās, tostarp par Eiropas ekonomiskajiem izaicinājumiem, kā arī strukturālajām reformām un izaugsmi.

Politiķis apliecināja, ka Davosā gatavojas prezentēt ES pieredzi saistībā ar ekonomiskās politikas prioritātēm - investīcijām, strukturālajām reformām valsts konkurētspējas nostiprināšanai, kā arī atbildīgu fiskālo politiku. "Strukturālo reformu izpratne starptautiskajā līmenī ir, G20 līmenī tas ir viens no prioritārajiem darba virzieniem," apliecināja EK viceprezidents.

Viņš sacīja, ka arī centrālo banku pārstāvji norādījuši, ka tikai ar monetārās politikas stimulu nevar atrisināt strukturālās problēmas mūsu ekonomikās. Līdz ar to nepieciešamas strukturālas reformas, taču dažādās valstīs dažādās jomās, ietverot darba spēka tirgus reformas, sociālās sistēmas ilgtermiņa ilgtspēju, ņemot vērā sabiedrības novecošanos, kas ietver arī nodokļu politikas jautājumus - nodokļu sloga pārnešanu no zema atalgota darba spēka uz citām sfērām, kas mazāk ietekmē izaugsmi.

Dombrovskis atzina, ka ne vienmēr tās ir vieglas un populāras, taču, raugoties no citu ES valstu pieredzes, redzams, ka valstīs, kurās strukturālās reformas īstenotas, tās piedzīvo augstākas izaugsmes rādītājus. Par piemēru viņš minēja Īriju, Spāniju, kā arī iepriekš Baltijas valstis. "Mazāk pieminēts piemērs ir Vācija, kas savulaik īstenoja ļoti nopietnu strukturālo reformu programmu un līdz šim brīdim pat bauda šo reformu rezultātus," klāstīja Dombrovskis, norādot, ka reformas nav vieglas, taču ekonomikas attīstībai nepieciešamas.

Dombrovskis apliecināja, ka no ES puses šogad lielāks uzsvars būs uz ienākumu nevienlīdzības mazināšanu. "Ne tikai jānodrošina stabila ekonomikas izaugsme, bet jānodrošina arī tas, lai šīs izaugsmes augļus justu visi iedzīvotāji. Līdz ar to lielāks uzsvars būs uz tām politikām, kas mazina ienākumu nevienlīdzību," izteicās komisārs.

Taujāts par paneļdiskusiju, kas saistīta ar nodokļu politiku, Dombrovskis norādīja, ka pamatā jautājums ir par uzņēmumu ienākuma nodokļa nomaksu, nodrošinot, lai starptautiskās kompānijas maksā pienācīgi proporcionālu nodokļu daļu. "Nav noslēpums, ka jau daudzus gadus tā ir problēma - bieži vien ienākumu peļņa tiek mākslīgi pārnesta uz zemu nodokļu valstīm un teritorijām," skaidroja EK viceprezidents.

Viņš klāstīja par vairākām starptautiskām vienošanām attiecībā uz cīņu šo problēmu. Tāpat no ES puses nākusi virkne likumdošanas priekšlikumu, lai dažādās starptautiskās iniciatīvas tiktu īstenotas, tostarp attiecībā uz informācijas apmaiņu starp nodokļu administrācijām, kā arī informācijas sniegšanu par ārvalstu rezidentu noguldījumiem citu valstu banku sistēmās.

Dombrovskis arī atgādināja par direktīvu cīņai ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kurā ir arī virkne priekšlikumu un konkrēti pasākumi, kā šo bāzes eroziju un peļņas pārnesi var mazināt un novērst. "Nodokļi jāmaksā tur, kur notiek reālā ekonomiskā aktivitāte," norādīja Dombrovskis.

Top komentāri

Ja to darīs ar Vienotības metodēm
J
Ja to darīs ar Vienotības metodēm, tad nekāda nevienlīdzības mazināšana nesanāks, jo Vienotība ir populistiska partija, kas vēl nav sapratusi atšķirību starp personas atalgojumu un mājsaimniecību ienākumiem sociālajā izpratnē.
gatis
g
Cik ilgi gatavosies? 30,50 gadus?
Kārklu vācietis
K
Sākumā izlasīju - Dombrovskis:es gatavojos pievērst lielāku uzmanību nevienlīdzības mazināšanai... Vēl nodomāju - nevienlīdzībai starp tevi un Andri Šķēli,vai?Tā lūk iet,kad pārskatās....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits