Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Tūkstošiem migrantu salst ziemai nepiemērotās nometnēs Grieķijā un Serbijā

Iestājoties ziemai, tūkstošiem migrantu, kuri faktiski iesprostoti Grieķijā un citviet Balkānos, nu spiesti mitināties aukstam laikam nepiemērotās pagaidu nometnēs, kas nepasargā ne no sala, ne sniega, savā mājaslapā informē organizācija Ārsti bez robežām.

Vissliktākā situācija esot Grieķijas salās - tur migranti, kuri šobrīd nevar turpināt ceļu, uzturas pārpildītās teltīs. 

"Līdz ar Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanos, kas paredz oficiālu Balkānu maršruta slēgšanu, ES visu reģionu pārvērtusi savā vārtu sargā, mēģinot apturēt no kara zonām bēgošo cilvēku plūsmu. Šobrīd mums kritiski pietrūkst nepieciešamā palīdzība, un tas apdraud šo cilvēku dzīvības. Tas, ko pašlaik pieredzam, ir visnežēlīgākās un nehumānākās Eiropas politikas sekas," uzskata organizācijas Ārsti bez robežām migrācijas operāciju koordinators Stefano Argenciano.

Ja neskaita Grieķijas salas, aptuveni 7500 cilvēku pašlaik iestrēguši arī Serbijā, kur mitinās pārblīvētās apmetnēs. Serbija ar ES vienojusies, ka uzņems līdz 600 cilvēku, bet no tiem tikai nedaudz vairāk kā trim tūkstošiem ir nodrošināta ziemai piemērota pajumte. Belgradā aptuveni 2000 cilvēku, galvenokārt no Afganistānas, Pakistānas, Irākas un Sīrijas, uzturas pamestās ēkās pilsētas centrā, gaisa temperatūrai brīžiem noslīdot pat līdz -20 grādiem pēc Celsija skalas, vēstīts Ārsti bez robežām paziņojumā. Tikmēr Deutsche Welle vēsta, ka migranti apzināti atsakās no valdības piedāvātajām pajumtēm Belgradā, jo baidās, ka tos nosūtīs atpakaļ uz izcelsmes valstīm.

Tikmēr Serbijas varas iestādes esot būtiski ierobežojušas iespēju sniegt humāno palīdzību, pieļaujot vien brīvprātīgo darbu un pamatvajadzību, proti, segu un pārtikas, izsniegšanu migrantiem.

Ārsti bez robežām darbinieki un ANO Bēgļu aģentūra vietām nodrošinājusi migrantus ar sildītājiem, un pašlaik veic pārrunas ar Serbijas valdību par tālāku palīdzības sniegšanu un ziemas laika apstākļiem piemērotu apmetņu nodrošināšanu. Cilvēktiesību organizācijas veic pārrunas arī ar Grieķijas valdību, lūdzot cilvēkus no salām pārvietot uz Grieķijas kontinentālo daļu.

Ar cilvēktiesību aizstāvju organizāciju iesaisti aptuveni 2100 visvairāk apdraudētajiem cilvēkiem atrasta pagaidu pajumte pie viesģimenēm, glābiņš no bargās ziemas atrasts arī 700 bērnu, raksta The Independent.

 

 

 

Top komentāri

Raimonds
R
Ārstus bez robežām vajadzētu tiesāt par shēmošanu nelegālās imigrācijas veikšanā. Draņķi pēdējie. Nelegālie pārvadātāji aizved uz Grieķis salām, Ārsti bez robežām parūpējas, lai nelegāļi tiktu tālāk Eiropā. īsti bēgļi bēg uz kaimiņvalstīm, nevis caur desmit valstīm uz Vāciju un pārējo Eiropu.
nu un
n
Eiropaa ir ziema un tas ir normali. Ko vini naca uz ziemas valstim?! Vini tak visi grib uz Vaciju un Zviedriju, kur vel aukstaks! Griekijaa vel ir silts prieks viniem! Tur jau taa lieta, ka sie teroristi grib, lai viniem visiem buvetu majas un dotu par velti. Elektriba par velti, internets par velti , visu par velti viniem, lai mes maksajam un [ec tam vini mus nogalinas! Lai kratas atpakal uz saviem dienvidiem! Man nemaz nav zel!
Ēdelweiss
Ē
Nu, ja reiz vinus uz sejieni atveda Eirojudenpidaresenkomisaren un Merkele, tad lai jau tie ari dod viniem kazokus...Bet, vispar jau viniem pasiem vajadzeja zinat to uz kurieni brauc...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits